Toyota testkör bränslecellsbuss

Toyota tror stenhårt på vätgasdrivna bränsleceller. Deras amerikanska huvudkontor drivs av en bränslecell, de har nyligen lanserat en ny bränslecellsmodell och nu testkör de en bränslecellsbuss i Toyota City.

Toyota har utvecklat och arbetat med bränsleceller under många år, men 2014 var något av bränslecellens år för den japanska giganten. Under våren berättade de att deras amerikanska huvudkontor numera drivs av bränsleceller och sent i höstas presenterades bränslecellsbilen Mirai Fuel Cell Sedan.

Nu visar det sig att Toyota, tillsammans med buss- och lastbilstillverkaren, tillika dotterbolaget Hino, har utvecklat en bränslecellsdriven buss som innehåller samma teknik som bilen Mirai. Bussen ingår i ett projekt som sjösattes redan 2010 och som går ut på att utvärdera tyngre vätgasdrivna bränslecellsfordon för dagligt bruk men som också ska kunna agera elverk.

För att komponenterna i Mirai ska passa en buss ändamål har de fått dimensioneras därefter. I stället för en bränslecellsstack har den två. Dessa har vardera en effekt på 114 kilowatt. Likaså har bussen två elmotorer på vardera 110 kilowatt (150 hk) i stället för en på 113 kilowatt som i Mirai. Antalet vätgastankar är åtta jämfört med bilens två.

Batterierna i bussen är av typen nickel-metallhydrid (NiMH), det vill säga samma typ som i Mirai.

Sedan 9 januari i år rullar bränslecellsbussen längs en slinga som ingår i den dagliga trafiken i Toyota City i Japan. Sträckan den avverkar är några kilometer lång och i anslutning till ändstationen finns Toyota Ecofuel Town där påfyllning av vätgas sker.

Den 10,5 meter långa, 2,5 meter breda och 3,3 meter höga bussen har en annan finess utöver att kunna transportera 76 passagerare plus förare. Den kan också fungera som externt elverk vid nödsituationer, exempelvis vid längre elavbrott. Då kan den strömförsörja fastigheter och andra anläggningar som är i behov av elektricitet.