Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Tj Cruiser - en glädjefylld verktygslåda

Toyotas koncept Tj Cruiser, en brutal crossover med funktion i fokus, kommer till årets Tokyosalong.

Minns du FJ Cruiser från 2006? Toyotas mäktiga terrängvagn med tydlig retrodesign. Till årets Tokyosalong kommer ett koncept som kan ses som en slags uppföljare till modellen som lades ned förra året. Men den som törstar efter en nostalgivagn får leta på annat håll – den nya bilen, Tj Cruiser där bokstäverna står för står ”Toolbox” och ”joy” (verktygslåda och glädje) , liknar inget tidigare.

Funktionalitet ska vara i fokus med bilen och den lanseras som en mix av skåpbil/minibuss och suv. Invändigt kan golvet göras helt platt och erbjuder en maximal lastlängd på hela tre meter - perfekt för en surfingbräda, enligt Toyota själva. Öppningarna på sidan, via en skjutdörr, och bak har gjorts extra stora för att underlätta lastning av exempelvis cyklar.

Bilens huv, tak och stötfångare är utförda i material för att klara småstötar, repor och smuts och bilen står på hjul i dimensionen 225/50/R20.

Men trots sin brutala framtoning så är faktiskt det Tj Cruiser mindre än tidigare nämnda FJ Cruiser. 430 cm på längden mot 468 cm och 178 cm på bredden mot FJ Cruisers 191 cm. Även på höjden har det krympts: 162 cm mot 183 cm. Axelavståndet är dock längre hos Tj Cruiser: 275 cm mot 269 cm.

Några övriga specifikationer finns inte men vi noterar att konceptet har blått emblemet i den jättelika grillen och även hybridemblem på framflyglarna.

Tj Cruiser bygger på Toyotas TNGA-plattform som den delar med modeller som nya Camry och C-HR. Den sist nämnda en suv som framstår som motpolen till Tj Cruiser, en bil som testats mot hela 23 andra suvar i Teknikens Värld nummer 21/2007 som ligger på butikshyllan just nu.

Tokyosalongen håller öppet mellan den 25 oktober och 5 november.