Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Toyota utvecklar trådfri bogsering

Har du alltid önskat att det vore möjligt att köra två bilar på en gång? Snart kan det vara möjligt. Toyota avslöjar nu att de utvecklar en funktion som gör att en bil kan dra en annan bil, utan någon fysisk kontakt mellan dem.

Nej, det är inte ett aprilskämt. Och det är inte heller så avancerat som det låter. Även om Toyota kallar den nya funktionen för Hitchless Towing så handlar det inte om regelrätt bogsering. Toyotas nordamerikanska utvecklingsavdelning Toyota Motor North America Research & Design's (TMNA R&D) delar nu med sig av information om ett projekt som handlar om en funktion som gör det möjligt att flytta två bilar med endast en förare.

Funktionen är beroende av att den första bilen körs av en mänsklig förare och den andra bilen följer helt enkelt efter. Som Följa John. Det går alltså inte att bogsera en trasig bil, vilket de allra flesta nog skulle definiera som bogsering. I videoklippet får vi en kort inblick i utvecklingsarbetet, och det är tydligt att inte ens Toyota själva verkar veta riktigt vad man ska ha funktionen till. Det här är inte första gången Toyota utvecklar teknik för att låta bilar klara sig själva. I våras fick vi se en Toyota Supra drifta utan mänsklig inblandning.

https://youtu.be/ajs57ELvPiM