Toyota Verso facelift 2013

Toyota Verso tuffar till sig

Toyota håller på att genomsyra hela sitt modellprogram med deras senaste formspråk i nosen. Nu är turen kommen till Verso – märkets lilla multiändamålsfordon.

Toyota Verso modellår 2013 består av 470 nya delar jämfört med hur modellen ser ut i dag. De flesta av delarna skulle vi säga sannolikt sitter i fronten för det är där nyheterna syns mest.

 Fronten på nya Verso facelift stämmer överens med den front som finns på Yaris och Avensis men också med nya Auris som nyligen presenterats. Det puttinuttiga är borta (se bild för jämförelsens skull i bildgalleriet) och en viss aggressivitet har i stället lagts till med de nya kilformade LED-varselljusförsedda strålkastarna som flyter ihop med grillen. Den stora öppningen i stötfångarens nedre del späder på aggressiviteten och det nya nyllet passar nästan Verso bättre än vad det gör på nya Auris. Det är lite renare och inte lika fläskigt på Verso.

 Om du undrar var blinkersen på framskärmarna tagit vägen föreslår vi att du tittar på de nya, smäckrare backspeglarna. Där hittar vi blinkersen integrerade.

 I rumpan på Verso hittar vi en stötfångare som modifierats genom att få en diffusorliknande nederdel. Nya fälgar liksom tre nya karosskulörer tillhör också nyheterna på utsidan.

 Interiört är det numera vit bakgrundsbelysning i det centralt placerade instrumenthuset och den nya integrationen av radio- och navigationsenheten gör att det inte längre känns som en eftermarknadsprodukt.

 Verso är trots sina 444 centimeter på längden sjusitsig och det gäller även efter ansiktslyftet. Med sju personer på plats ryms 155 liter bagage. Låter man de två i bakersta sätesraden ta cykeln i stället ryms 440 liter bagage. Det är upp till var och en om man prioriterar stort sällskap eller mycket bagage.

 Till Verso finns det i dag fem motoralternativ, så förblir det även nästa år. Två sörplar bensin, tre diesel. Generellt för alla är att de har setts över för bättre bränsleekonomi och lägre utsläpp än tidigare.

 Övriga tekniska nyheter är förbättrad styrservo, bättre kalibrerad stötdämpning, stabilare chassisättning och extra ljuddämpning för tystare färd.

 När vi svenskar får ta del av nya, uppdaterade Verso återstår att se. På Parissalongen lär Toyota Sverige berätta mer för oss.