Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota visar äventyrsbilen FT-AC Concept

”Länge leve nya äventyr”, skriver Toyota i sitt pressmeddelande som beskriver konceptbilen FT-AC Concept som just nu visas upp på bilsalongen i Los Angeles.

Vi trodde först att det var en Lego-bil vi såg, men det visade sig vara Toyotas tuffa konceptbil som står utställd på bilsalongen i Los Angeles. Modellen heter FT-AC Concept där FT, precis som hos tidigare Toyota-konceptbilar, står för ”Future Toyota” och AC för Adventure Concept.

Bilen visar hur Toyota tänker sig en suv/crossover av det mer oömma slaget, en bil som ska attrahera friluftsentusiaster som vill ”ringa upp äventyret på sin helgresa”. Jo, Toyota beskriver det faktiskt så.

FT-AC är praktiskt lagd, inte minst då hela taket är en enda stor lastyta. Soltaklucka och glastak verkar med andra ord inte vara alternativ som kan kryssas för i listan över extrautrustningsdetaljer.

”Lastbågen” på taket innehåller smart integrerade LED-ljus både baktill och framtill.

Till utseendet andas FT-AC Concept lite Lexus, om man tittar på den från sidan, medan nosen till viss del liknar den som finns på Ford Edge (mycket tack vare strålkastarnas utformning, eller så är det färgens förtjänst) och bakljusen ser nästan ut att vara hämtade från Volkswagens lagerhylla (Tiguan).

Dessa likheter till trots har bilen ändå en egen stil som gör den uppseendeväckande och betydligt mer iögonfallande än märkets nuvarande suvar (C-HR utgör dock ett undantag).

Under huven föreställer sig Toyota en bensindriven drivlina med drivning på alla fyra, detta i kombination med ett avancerat torque vectoring-system. Toyota kan även föreställa sig FT-AC med nästa generations hybriddrivlina.Oavsett vilken typ av motor som används säger Toyota att den ska kunna erbjuda riktigt goda terrängegenskaper med spärrfunktioner för maximalt grepp i alla situationer.

https://youtu.be/wYT-E0UXesM