Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080707-toyota-plugin-gotland
080707-toyota-plugin-gotland
080707-toyota-plugin-gotland
080707-toyota-plugin-gotland

Toyota visar plug in-hybrid på Gotland

I samband med Almedalsveckan i Visby visar Toyota sin första körbara plug in-hybrid. Bilen som visas är en Toyota Prius till det yttre och en prototyp som förevisar kommande teknik till det inre.

Toyota gick nyligen stolt ut med att de skulle ha sin första plug in-hybrid klar för produktion redan 2010. Mer eller mindre bränslesparande hybridbilar finns i snart sagt varenda biltillverkares modellprogram. Men än så länge är det ytterst få som har lyckats ta fram en fungerande plug in-hybrid, det vill säga en hybridbil som kan ladda sina batterier via ett vanligt vägguttag. Om man får tro Toyota själva så är de en av dem som ligger allra bäst till att bli först med en användbar och ekonomiskt överkomlig plug in-hybrid.

Den plug in-hybrid som Toyota visar i Visby under Almedalsveckan är som sagt en prototyp som använder kommande teknik i skepnad av en vanlig Prius. Det är inte en produktionsfärdig bil. Bilen ingår i en liten serie testbilar som sedan hösten 2007 rullar i den franska trafiken. Gotlandsvistelsen blir bilens första resa utanför franskt territorium.

– Vi är mycket glada över att vi, som enda land i Europa utanför Frankrike, har lyckats få hit laddhybridbilen, säger Hans-Eric Almebäck, vd för Toyota Sweden. Laddhybridtekniken är ett av de mest energieffektiva sätten att driva bilar i dag, eftersom en elmotor är flera gånger mer energieffektiv jämfört med en vanlig förbränningsmotor. Genom att visa vår laddhybridbil i Visby vill vi ge svenska politiker och beslutfattare möjligheten att bilda sig en egen uppfattning om hur tekniken fungerar i verkligheten.

Bilen går under det opersonliga namnet Toyota Plug-in HV och drivs dels av en bensinmotor på 1,5 liter som ger 76 hästkrafter och 110 Nm, och dels av en asynkron likströmsmotor som levererar 68 hästkrafter och 400 Nm. Tanken är att plug in-hybriden ska kunna köras enbart på el i större utsträckning än en vanlig Prius. När så sker kan en toppfart på 100 km/h nås. Att ladda en full ”tank” ska inte ta mer än 1-1,5 timme.

Toyota planerar att under 2010 börja serietillverka en plug in-hybrid, som ska säljas både i USA och Europa. Den kommer att vara utrustad med lithium-jonbatterier, vilket inte är fallet med prototypen som visas i Visby. Den bilen använder sig av mer beprövade men mindre effektiva nickel-metallbatterier.

Läs mer