Den riktiga bilen, på de två första bilderna, har många likheter med den här skissen som Toyota lockade oss med för ett tag sedan.
Den riktiga bilen, på de två första bilderna, har många likheter med den här skissen som Toyota lockade oss med för ett tag sedan.

Toyota Yaris kommer i busversion

Med Toyota i rally-VM spänner man musklerna även på gatan. Nu kommer modellen Yaris i en prestandaversion.

Toyota har bekräftat att de ska börja tillverka Yaris i prestandaversion. Yaris är även den modell som Toyota gör comeback med i rally-VM 2017. Det var under presentationen av den nya satsningen, som Teknikens Värld närvarade vid, som det även framkom att Yaris ska in i klassen ”hot hatch”, som det kallas på engelska och som på svenska lämpligast översätts till ”GTI-klassen".

Informationen från Toyota förtäljer inte mer än så (förutom skissen ovan) men vi har tidigare skrivit om at Gazzoo Racing, som ansvarar för Toyotas rallysatsning, vill expandera sin division av trimmade bilar för gatbruk. Det mesta pekar med andra ord på att de kommer att ha ett finger med i spelet. Tillverkaren har uttryckt ett intresse för att ta sig an den europeiska marknaden och bli för Toyota vad M är för BMW och AMG är för Mercedes.

En prestandaversion av Yaris får bilar som Ford Fiesta ST och Volkswagen Polo GTI som konkurrenter.

Det är inte första gången Yaris får mer pulver och attityd. Första generationen av modellen kom 2001 i utförandet T-Sport (se bild nedan) med en ny motor på 106 hästkrafter och VVT-i-teknik, förstyvad kaross och lägre markfrigång. En  bil vi på Teknikens Värld provkörde våren 2001.

Toyota är inga dunungar inom rally även om man inte har ställt upp i VM sedan 1999. Innan dess hade man 25 år av tävlande med 149 pallplatser, 43 förstaplatser samt tre konstruktörstitlar och fyra förartitlar som resultat.

Rallysatsningens startade 1972 med svenske Ove ”Påven” Andersson bakom ratten. Han kom senare att bli ansvarig över såväl rallyteamet som Toyotas satsningar på sportvagnar och Formel 1.