Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota Yaris 2012
Toyota Yaris 2012
Toyota Yaris 2012
Toyota Yaris 2012

Toyota Yaris uppdateras med större käft

Toyota låter nu lilla Yaris inspireras av formspråk som ännu mindre Aygo redan visat upp. Förutom exteriöra bjuds det även på interiöra nyheter, både maskinellt och kupémässigt.

När folk trodde att bilarnas grillar inte kunde bli större går Toyota med flera och visar upp allt hungrigare gap framtill. Senaste modellen att visa upp en rejäl käft är Toyota Yaris som efter sommaren lanseras i uppdaterat utförande.

 Grillen på Yaris blir alltså ännu större än vad den är i dag. Detta eftersom Yaris anammar det formspråk som nya Aygo presenterade på bilsalongen i Genève förra månaden. Medan Aygo har ett prydligt kryss inpräntat i nosen är Yaris dito något mer diffus, men det finns där om du tittar på övre och nedre grillens sammanstrålning runt Toyota-emblemet. I och med den nya fronten har även strålkastarna fått nya former. Arrangemanget med strålkastarna och övre grillen andas rätt mycket Renault och skulle utan problem platsa på en Clio.

 Toyota har även uppdaterat baken på Yaris. Denna del av bilen finns det tyvärr ingen bild på i dagsläget och speciellt mycket får vi inte se av den i filmen nedan. Tittar vi noggrant ser vi att stötfångaren fått nya, mjukare former och att plåtpartiet runt registreringsskylten har gjorts om. Vi ser även att reflexglasen i stötfångaren har försvunnit. Toyota nämner även att bakre stötfångaren har fått en integrerat diffusor, något som vi ställer oss skeptiska till. Åtminstone sett till en diffusors egentliga uppgift. Inte ens flertalet av alla sportbilar har en riktig diffusor.

För att matcha det kaxigare utseendet hos Yaris har Toyotas ingenjörer även fintrimmat chassit. Det ska ge både bättre väghållning och högre grad av komfort. På tal om komfort, uppdaterade Yaris ska dessutom vara tystare än sina föregångare.

 Drivlinorna består av, precis som tidigare, av fyra alternativ. En av dem är den populära hybriden 1,5 HSD där en 75-hästars bensinmotor samarbetar med en 61-hästats elmotor, de övriga är bensinmotorer med cylindervolym på antingen 1,0 eller 1,3 liter samt dieselspisen på 1,4 liter.

Uppdaterade Yaris bjuder även på nyheter inne i kupén i form av bättre materialval samtidigt som bilen ska ge en känsla av ”mer rymd och dynamik”. Dessutom finns fler interiöra kulörer och tillval att välja mellan än tidigare.

Toyota Yaris sålde i nästan 1200 exemplar i Sverige under årets första tre månader, en ökning med nästan 45 procent jämfört med föregående år. En tredjedel av kunderna valde hybridalternativet.

https://youtu.be/s-y9VZaNG3k?width=575&height=353