Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Med GR86 på danska vägar
2 AV 2
Foto: Toyota

Toyota Yaris uppdateras och blir snabbare

Sveriges mest sålda småbil, Toyota Yaris, får nu en teknisk uppdatering. Ny teknik, mer effekt och snabbare acceleration är de största nyheterna.

Det är inte ofta Toyota lanserar en nyhet där prestanda står i fokus, men nu händer det. Yaris, som är den mest sålda småbilen i Sverige hittills i år, får en uppdatering halvvägs in i livscykeln och prestanda, säkerhet och digitalisering är de största nyheterna.

Yaris säljs endast som hybrid i Sverige och tack vare en ny, starkare elmotorgenerator ökar systemeffekten från 116 till 130 hästkrafter. Vridmomentet ökar samtidigt från 141 till 185 newtonmeter. Det innebär också att accelerationen från 0 till 100 km/h snabbas på, från 9,5 till 9,2 sekunder. Enligt Toyota ska effekthöjningen framför allt ge bättre omkörningsegenskaper. Den svagare versionen kommer fortsatt att säljas jämte den nya, starkare. 130-hästarsversionen kommer att säljas i GR-utförande samt det nya Premiere Edition.

1 AV 3
Foto: Toyota
2 AV 3
Foto: Toyota
3 AV 3
Foto: Toyota

Invändigt får Yaris en uppdaterad uppsättning skärmar. Framför ratten är det bara digital instrumentering som gäller, på 7 eller 12,3 tum beroende på modellversion och pekskärmen är på 9 eller 10,5 tum.

1 AV 2
Foto: Toyota
2 AV 2
Foto: Toyota

För första gången kan man öppna sin Yaris med en digital nyckel. Upp till fem användare kan ha tillgång till bilen via Toyotas MyT-app. Yaris har också fått en ny framåtriktad kamera och radar som förbättrar säkerhetssystemen, däribland nya Deceleration Assist och Steering Assist som bromsar eller svänger automatiskt inför kurvor eller långsammare fordon framför.