Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Yaris Y20 officiell

Toyota tar med sig en upphottad version av Yaris till bilsalongen i Paris i oktober. Yaris Y20 heter den och markerar 20 år med den populära småbilen.

Vi går och väntar på en helt ny generation Toyota Yaris. Nuvarande generation har uppdaterats ett par gånger sedan introduktionen på den europeiska marknaden 2011, men för att den ska hänga med i svängarna fullt ut är en ny generation högst nödvändig.

Men än är det inte dags, för till bilsalongen i Paris nästa månad tar Toyota inte med sig nya Yaris, i stället ställer de ut Yaris Y20 som är en uppfräschad variant av vanliga Yaris. Anledningen till tilltaget är att den japanska biltillverkaren vill uppmärksamma att det är 20 år sedan första generationen Yaris hade Europapremiär, på just bilsalongen i Paris hösten 1998, för att vara mer exakt.

Foto: sebastien mauroy

Bilen som ska ställas ut i Paris och som vi ser här i dag heter Yaris Y20 Launch Edition och bjuder på en guldfärgad kaross som bryts av med ett mörkgrått tak samt takstolpar i samma kulör.

Det mörkgråa finner vi även på andra detaljer, exempelvis listerna på dörrbladens nederkanter, i grillen, runt dimljusen och på backspegelkåporna.

Y20 innebär också 16-tums lättmetallfälgar, mörktonade rutor från B-stolparna och bakåt, ny stolsklädsel och detaljförändringar på mittkonsolen.

Ett nytt infotainmentsystem med navigation och röststyrning tar plats i Yaris Y20. Integrationen av mobiltelefoner är förbättrad och uppkopplingsmöjligheterna därmed större, med bland annat ett större utbud av appar.

1 998 exemplar av Yaris Y20 Launch Edition ska tillverkas. Därefter tar Yaris Y20 vid, då med karossfärgerna silver, svart och vit – alla med det kontrasterande mörkgråa taket.

Vilka motorerna och prislapparna blir återstår att se, men att hybridvarianten är aktuell i Y20-utförande avslöjar bilderna. I slutet av 2018 kommer modellversionen till Sverige.

Toyota Yaris har sedan introduktionen i Sverige sålts i drygt 56 000 exemplar.