Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060712_toyota
060712_toyota
060712_toyota
060712_toyota

Toyotachefer misstänks ha stoppat återkallning

Tre chefer inom Toyotakoncernen åtalades under tisdagen i Japan misstänkta för försummelse. De tre cheferna, 62, 58 och 55 år gamla, har under åtta års tid undanhållit information från ledningen som i vanliga fall skulle lett till återkallning.

Toyota förnekar genast att de skulle ha något med detta att göra och säger till japansk press att de till fullo stöder utredningen och ska göra allt de kan för att få detta utrett.

De misstänktas namn är inte släppta till pressen men Toyota säger att en av de inte längre jobbar inom företaget.

De har alla ansvar för olika delar inom kvalitetskontrollen på nya bilar. En del av deras ansvar är att framföra rapporter och liknande till ledningen så att beslut om återkallning kan tas. Det är just det som inte gjorts, flera fel som rapporterats till de tre misstänkta har inte kommit fram till ledningen för att återkallning ska undvikas.

En känd olycka kan kopplas till de tre chefernas undanhållande. I augusti 2004 frontalkrockade en Toyota Hilux Surf med en mindre bil på grund av att styrlederna inte fungerade korrekt. Toyota hade innan olyckan fått in totalt 18 felrapporteringar om det felet från samtliga verkstäder världen över och de hade kommit fram till att felet uppstod när ratten rördes "för mycket" vid parkering. Felet var alltså känt av kvalitetskontrollen men de valde att inte rapportera det till ledningen och det ledde till slut till en olycka där en passagerare i den andra bilen fick vårdas på sjukhus i 52 dagar.

Om de misstänkta fälls väntar troligtvis långa fängelsestraff och stora summor böter. Toyota försäkrar att de står bakom polisen i den här utredningen.