090730-toyota elbil 2010 Foto: Copyright 2007 Dewhurst Photography

Toyotas första elbil planlagd till 2010 – baseras på iQ

Enligt nya uppgifter ska Toyotas första elbil lanseras redan nästa år. Bilen baseras på iQ, dock utan att dela dess design. Försedd med litiumjonbatterier ska den ha en räckvidd på upp till 15 mil. Dessutom är vanliga iQ på väg att få en nätt uppdatering efter kritik.

På Detroitsalongen i januari i år visade Toyota upp elbilen FT-EV Concept (bilden ovan). Den är i stort sett en eldriven iQ. Det sades då att produktionen låg tre år framåt i tiden, men nya uppgifter som brittiska Autocar har tagit del av gör gällande att Toyotas första elbil kommer redan nästa år, 2010. Just nu går den under internnamnet BEV, vilket står för Battery Electric Vehicle).

Den ska baseras på iQ men följa en egen designlinje för att fungera som en självständig modell.

– Vi ville positionera iQ som premium, men det är inte syftet med BEV, säger Hiroki Nakajima, en av frontfigurerna vid utvecklingen av iQ, till Autocar.

Bilen blir Toyotas första massproducerade bil med litiumjonbatterier, en teknik som Toyota just nu håller på att utvärdera, bland annat genom tester med ett gäng plug in-Prius senare i år. I det här fallet rör det sig inte enbart en elmotor som man finner under huven. I stället kommer denna eldrivna Toyota att ha fyra små elmotorer, var och en placerad i ett av hjulen. Ett koncept som vi tidigare sett i olika former, bland annat hos Heuliuz Will som visades på Parissalongen i oktober förra året.

Hiroki Nakajima berättar även att bilen kommer att ha en maximal räckvidd på omkring 15 mil och att batterierna ska gå att ladda över en natt, med andra ord runt åtta timmar.

iQ ska bli mindre plastig

Lilla Toyota iQ har mött kritik för låg kvalitet på de interiöra materialen.

– iQ kommer att få mycket bättre interiör. Många köpare i dag tycker att den är alldeles för plastig, säger Hiroki Nakajima.

Dessutom planerar Toyota att ta fram individuella anpassningspaket till sin lilla stadsbil, något i stil med vad som finns till Fiat 500 och Mini. Något datum uppger inte Toyota-folket för detta, men troligast är att det blir runt 2011 då iQ:s halva livslängd har passerats och det är dags för en ansiktslyftning. Antagligen gäller detta datum även för kvalitetshöjningen interiört.

Läs mer

Test och provkörningar