Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Hammare och passare ska bort från flaggan”, kräver skylten ovanför det löpande bandet.”Hammare och passare ska bort från flaggan”, kräver skylten ovanför det löpande bandet.”Hammare och passare ska bort från flaggan”, kräver skylten ovanför det löpande bandet.
”Hammare och passare ska bort från flaggan”, kräver skylten ovanför det löpande bandet. Foto: Teknikens Världs arkiv

Trabant-fabriken – ett halvår efter murens fall

Premium Berlinmuren föll den 9 november 1989 och mycket har skrivits om festnatten, men vad hände sedan? Ett halvår senare besökte Teknikens Värld Sachsenrings Trabant-fabrik i östtyska Zwickau. Här bjuder vi dig på vårt unika reportage från maj 1990.

Bomull är kanske inte den första råvara man sätter upp på inköpslistan om man ska börja serietillverka personbilar. Men i fallet DDR räckte den inhemska karosseriplåten endast till en bilfabrik (IFA), eftersom landet utsattes för ett embargo under det kalla kriget i början av 1950-talet. Ett ersättningsmaterial behövdes till den andra östtyska bilfabriken och det blev den östtyska uppfinningen Duroplast.

Trabant-karossen byggs alltså av bomull blandad med fenolharts, som sedan bakas i sex minuter under tryck i värmepressar. Inte direkt rationellt men väl rostfritt. Bomullen kommer från Sovjet och har så korta fibrer att den inte kan användas för att göra kläder.