Trabantens skapare Werner Lang är död

Trabantens ”pappa” Werner Lang har avlidit. Skaparen av den östtyska kultbilen avled tidigare i veckan i Trabantens hemstad Zwickau. Han blev 91 år gammal.

Werner Lang avled på måndagskvällen föregående vecka i sviterna av ett hjärtfel. Han blev 91 år gammal och är för de allra flesta känd som Trabantens ”pappa”. Tillsammans med Volkswagen Typ 1 är Trabant en av de mest ikoniska bilarna och blev under senare delen av 1900-talet närmast en symbol för det forna DDR där den dominerade trafikbilden.

Werner Lang arbetade som chefsingenjör på Sachsenring på 1950-talet och var ansvarig för utvecklingen av Trabant 500 och 600 och senare även för Trabant 601 som är den modell de flesta känner igen som ”Trabanten”. Tillverkningen av Trabant 601 startade 1963 i Zwickau och fortsatte ända fram till 1991 då Östblocket föll. Totalt tillverkades drygt tre miljoner Trabanter men trots det förekommer Trabant 601 ofta på listor över världshistoriens sämsta bilar. En förklaring till det kan vara att 601-modellen moderniserades mycket försiktigt under hela kalla kriget, att motorn var en liten tvåcylindrig tvåtaktsmotor med 26 hästkrafter och att karossen byggdes i Duroplast som var en östtysk blandning av bomull och fenolharts uppfunnen till följd av plåtbrist.

Trabanten hyllades till en början som en östtysk folkbil motsvarande västblockets Bubbla men i takt med att åren gick och Trabanten förblev oförändrad vändes opinionen och Trabanten blev en symbol för det östtyska samhällets brister. Under kalla kriget fick Trabanten konkurrens endast av lyxbilen Wartburg och väntetiderna för kunder som beställde en Trabant kunde därför bli extremt långa, inte sällan mer än 15 år.