080129-ny-trabant

Trabi kommer tillbaka

Trabanten är på väg att återuppstå. Den designstudie i skala 1:10 som visades på Frankfurtmässan förra året väckte stort intresse. Så stort att det nu ska byggas en fullskalig modell.

Den gamla östtyska plastbilen är en av bilhistoriens mest legendariska bilar. I likhet med Mini och VW Beetle med flera har den fått en svåröverträffad kultstatus, kanske mest beroende på bilens brister och egendomligheter. Nu kan den vara på väg tillbaka till jordelivet. På Frankfurtsalongen i september förra året visade modellbilstillverkaren Herpa upp ”Initiative newTrabi.” Herpa har lyckats komma över produktionsrättigheterna till Trabant och med den lilla leksaksbilen ville man väcka intresse för en ny Trabant.

Det gjorde man minst sagt. Över 90 procent av de tillfrågade på Frankfurtsalongen svarade att de var mycket intresserade av att se en ny Trabant. Till följd av den positiva responsen tillkännager nu Herpa att de slår sina påsar ihop med bildelstillverkaren IndiKar, ett Sachsenbaserat företag med många förgreningar i bilindustrin. IndiKar är ansvarigt för tillverkningen av den konceptbil som man hoppas kunna visa på Frankfurtmässan nästa år. Herpa vill att bilen ska bli iögonfallande med många historiska drag. Bilen ska dessutom vara innovativ, praktisk och ekonomisk.

Om vi kommer att få se en återuppstånden Trabant på vägarna är för tidigt att säga. Först ska konceptet visas och marknaden läsas av. För den extreme entusiasten finns det dock redan bot mot habegäret. I skala 1:87 tillverkar Herpa redan nu den nya Trabanten, självklart i plast.