Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Trafikbeteenden som irriterar mest

Ligg inte för nära, prata inte i telefon och glöm inte att blinka ut ur rondellen. Annars kommer du att vara en sådan där bilist som det svenskarna stör sig på. 

Inför julhelgerna har Kantar Sifo på uppdrag av Circle K genomfört en undersökning om vilka trafikbeteenden som svenska bilister irriterar sig allra mest på. Förr irriterar sig, det gör man. Hela 95 procent av alla bilister stör sig på någonting hos sina medtrafikanter. 

Allra mest irriterande är när bakomvarande bilist inte håller tillräckligt stort avstånd, hela 57 procent av de svarande uppger att det här är det värsta beteendet. Näst värst är förare som håller på med mobilen, detta uppskattas inte av 48 procent. Den som inte blinkar ut ur en rondell får onda ögat av 37 procent av bilisterna. 

– Då det verkar som att de flesta av oss anser att ”alla andra” gör fel i trafiken är det kanske på sin plats med lite självrannsakan. Jag kan villigt erkänna min egen frustration över att blinkers i rondeller verkar synnerligen svårt att få till för många, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K, i ett pressmeddelande. 

Att inte blinka när man byter fil är också ett irritationsmoment, det klagar 35 procent på. Sedan gäller det också att hålla rätt hastighet, och här blir det lite intressant för det skiljer det ganska stort mellan könen. 

Drygt en tredjedel av männen, eller 35 procent, irriterar sig på bilister som kör för långsamt i omkörningsfilen, medan blott 24 procent av kvinnorna gör det. Bland kvinnorna är det i stället 21 procent som stör sig på att andra kör för fort, medan bara 17 procent av männen gör det. Frågan är vad all denna irritation kan leda till. 

– Det bästa är att bara konstatera det som sker och sedan fortsätta med sin egen bilkörning. Detta för att förhindra att irritationen växer till en ilska som enbart är bortkastad energi och som dessutom kan få oss att fatta dumma beslut, säger Sonja Forward, forskningsledare på VTI.

Beteenden som svenska bilister stör sig mest på

1. Att någon ligger för nära bakom dig (57 %)
2. Kollar/pratar i telefonen (48 %)
3. Blinkar inte i rondell (37 %)
4. Blinkar inte när man byter fil (35 %)
5. Ligger under hastighetsgränsen i omkörningsfilen (30 %)