Trafikfarliga förare får behålla körkortet
Nu varnar både läkare och polis om att det det förmodligen finns tusentals direkt farliga förare ute på de svenska vägarna. Det handlar om personer som är medicinskt olämpliga av vara körkortsinnehavare. Ändå får de ha kvar sina körkort tack vare ett segt Transportstyrelsen.
Återigen är det Transportstyrelsens tröga ärendehantering som synas. Det är bara ett par veckor sedan som vi skrev om deras långsamma hanteringssystem som sätter käppar i hjulen för de som väntar på körkortstillstånd och för de som väntar på att få tillbaka ett indraget körkort. På grund av detta har Transportstyrelsen slagit rekord i antal JO-anmälningar för en svensk myndighet.
Men dagens uppgifter är av betydligt mer allvarlig grad än de tidigare. Nu varnar läkare och polis om alla de olämpliga förare som befinner sig dagligen ute på våra svenska vägar, och det är antagligen tusentals det handlar om. Det är förare som inte bör ha körkort på grund av medicinska orsaker.
En läkare ska till Transportstyrelsen anmäla om en patient anses olämplig som förare, till exempel om patienten drabbats av stroke, alzheimers, dembens, synrubbningar eller liknande. Men efter läkarens anmälan händer ingenting, den medicinskt olämpliga föraren får behålla sitt körkort och fortsätta att ratta sin bil på allmän väg. Anledningen är att Transportstyrelsen har så långa ärendeköer att de inte hinner med att dra in körkorten.
– Det är vansinne att de är ute och kör bil. Förare som inte är lämpliga att köra ska inte vara ute på vägarna, säger polisen Mats Okhäll till SVT Rapport.
I Huddinge söder om Stockholm finns Trafikmedicinskt Centrum där olämpliga förare utreds. Där är man både oroad och irriterad över hur Transportstyrelsen hanterar situationen.
– Vi får ofta höra av anhöriga att de patienter som vi bedömt är olämpliga att köra och som anmälts av läkare får behålla sina körkort, säger Catarina Lundberg på Trafikmedicinskt Centrum till SVT Rapport, och fortsätter:
– Det kan handla om tusentals. De är säkert farliga både för sig själva och för andra människor.
Senast det blåste kring Transportstyrelsen bemötte de uppgifterna med att det tar lite tid att få ärendehanteringen och kötiderna i fas. Då hette det att de själva tror att acceptabla nivåer vid årsskiftet men att det tar ytterligare ett par år innan problemet är helt avhjälpt.
Men det är besked som Catarina Lundberg på Trafikmedicinskt Centrum inte har mycket till övers för.
– Om vi bedömer i nuläget att en person inte ska köra bil av medicinska skäl så är den personen antagligen ännu mer olämplig när det har gått ett par månader, säger hon.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se