Trafikljus i marken ska rädda mobiltelefontittande fotgängare

Ett allt större problem i trafiken är de fotgängare som ständigt borrar ner blicken i mobiltelefonen, helt avskärmade från omvärlden och som därmed är en fara för sig själva och andra. I Tyskland har man kommit på en lösning för att rädda de mobilberoende fotgängarna.

https://youtu.be/3Va9EpF9_hY

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Eftersom mobiltelefonerna i dag innehåller nästan hela våra liv, med allt från nöjen till nyttogrejer, är det länt hänt att man fastnar i dem. Men i trafiken gäller det att kunna motstå suget, inte bara när man kör bil utan också när man går.

Gå ut och gå längs en trottoar en stund. Du lär se väldigt många fotgängare med totalt fokus – inte på omgivningen – utan på mobiltelefonen. Dessa fotgängare kan även avslöjas bakifrån då de kännetecknas av gamnacke, inte sällan med hörlurar instuckna i , eller täckandes, öronen.

Denna nya typ av fotgängare utgör en fara i trafiken. Inte sällan lämnar de trottoaren för att korsa en väg, utan att lyfta blicken från mobiltelefonen. Inte heller hör de omgivande trafik i och med hörlurarna. De missar därmed både rött ljus vid övergångsstället och att bilar korsar deras planerade väg. Det kan helt enkelt bli det sista de gör om inte fordonsförarna är extra vaksamma och reaktionssnabba.

Men nu finns det en lösning som kan rädda de mobilberoende fotgängarna. I Tyskland, närmare bestämt i staden Augsburg, har man installerat trafikljus i marken vid två övergångsställen där spårvagnar kör.

När det är röd gubbe vid övergångsstället, något som en del mobilberoende alltså missar, blinkar röda LED-ljus, nedsänkta  i asfalten, för att uppmärksamma de fotgängare som har böjd nacke, stirrandes på mobiltelefonens skärm. När gubben övergår till att lysa grönt och det är ”riskfritt” att korsa vägen, då slutar LED-ljusen i marken att blinka.

Är detta någonting som du anser att Sverige ska ta efter? Det positiva är att det sannolikt skulle kunna rädda liv och förhindra personskador. Det negativa skulle vara ännu fler gamnackar i vårt samhälle i och med att det finns färre anledningar till att lyfta blicken, vilket i sin tur skulle gynna naprapater, sjukgymnaster och andra yrkesgrupper som får ta hand om alla moderna folksjukdomar.