Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Trafikolyckor har mer än fördubblats efter legalisering av cannabis

Svenska MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund och norska MA Rusfri Trafikk har tillsammans gjort en undersökning hos 500 personer mellan 16-35 år gamla i Sverige och samma antal och åldersgrupp i Norge. Enkäten gjordes i februari 2022 och frågorna gällde attityder och beteende kring cannabis i trafiken. En del av svaren är uppseendeväckande. Endast 80 procent av de tillfrågade tror att man blir en sämre bilförare om man är påverkad av cannabis, och hela fem procent tror att man blir en bättre bilförare när man rökt cannabis.

Det finns forskning som visar att det finns ett samband mellan en legalisering av cannabis och fler trafikolyckor. Cannabis legaliserades i den amerikanska delstaten Colorado 2014.
Antalet bilförare i Colorado som stoppats av polisen med marijuana i kroppen har mer än fördubblats mellan 2014 och 2020. I djupstudier av omkomna bilförare har antalet som var cannabispåverkade ökat från 55 förare 2013 till 131 stycken 2020. Det visar två nya forskningsrapporter. Ungefär 600 personer omkommer årligen i vägtrafiken i Colorado.

– De länder och delstater som har legaliserat cannabis har drabbats av ett ökat antal cannabisrelaterade trafikolyckor efter legaliseringen, säger Lars Olov Sjöström.

Hela åtta procent av de tillfrågade i undersökningen, som gjordes av företaget Ipsos, svarade att de själva någon gång hade kört bil efter att ha rökt cannabis.