Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dan Nordgren / Teknikens Värld

Trafikvecka pågår – nykterhet i fokus

Begreppet trafikvecka kommer från polisen och innebär fokus på fordonstrafiken, just nu med extra fokus på nykterhet.

Bilkörning och alkohol har aldrig, och kommer aldrig att höra ihop. Rubriken på polisens pressmeddelande är lika enkel som tydlig och slagkraftigt sann – kör alltid nykter! 

– Alla ska alltid köra nyktra, och julen är inget undantag. Självklart ska man låta bilen stå när man har druckit alkohol, det finns andra sätt att ta sig hem, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Just nu under vecka 49 pågår en trafikvecka med fokus på nykterhet. Polisen ökar sin synlighet och får förhoppningsvis fler att avstå från att köra påverkade. Vilket dessvärre verkar ske allt för ofta. Bland dödligheten i trafiken är alkohol överrepresenterat. Av de 178 personer som omkommit i trafiken (januari-oktober, 2022) uppger Trafikverket att ungefär 20 procent av omkomna förare har haft alkohol i kroppen. Det är den ena sidan av myntet som därmed även är väldigt tydlig. Den andra handlar om att Trafikverket estimerar hur många som åker runt rattfulla. Enligt deras uppskattning är var 500:e bilist, eller 0,2 procent av alla förare, alkoholpåverkade.

Maria Krafft är Trafikverkets så kallade måldirektör.Maria Krafft är Trafikverkets så kallade måldirektör.Maria Krafft är Trafikverkets så kallade måldirektör.
Maria Krafft är Trafikverkets så kallade måldirektör. Foto: Trafikverket

– Nykter trafik är en betydande grundbult i nollvisionsarbetet och därför mycket prioriterad, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. 

Enligt uppgifter från polisens pressmeddelande innebär det 12 gånger högre dödsrisk att köra med 0,4 promille. Kraftigt berusade löper 1300 gånger högre risk att omkomma. Och då har vi bara talat om de risker föraren utsätter sig för, ingenting om de risker det innebär för trafikanter runtomkring.

Med andra ord, låt bilen stå om du har druckit. Visst kan det innebära praktiska komplikationer, men du vill ju inte bli en del av den där statistiken.