Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ulf Palm / Trafikverket

Trafikverket ändrar hastigheten på 135 mil väg

Trafikverket har beslutat om nya hastigheter på 135 mil väg runtom i Sverige. Lägre hastighet på de flesta sträckor.

I sitt arbete för att öka trafiksäkerheten i Sverige har Trafikverket nu beslutat om var och hur hastighetsbegränsningar ska justeras i landet. I år rör det sig om totalt 135 mil statlig vägsträckning och på 121 mil av dessa kommer hastighetsbegränsningen att sänkas. Främst rör det sig om vägar som i nuläget har 90 km/h och kommer att sänkas till 80 km/h. Men några sträckor med 100 km/h sänks även de till 80 km/h.

Av den totala sträckan är det 14 mil väg som kommer att få en höjd hastighetsbegränsning från 110 till 120 km/h samt 90 till 100 km/h.
De sträckor som har fått höjd hastighetsbegränsning har någon form av mitträcke, medan de som saknar det har fått sänkt hastighet. Främst gäller det vägar med relativt mycket trafik om cirka 2 000 fordon per dygn eller mer. Enligt Trafikverket är 80 km/h den maximala hastighetsnivå där två personbilar av högsta säkerhetsstandard klarar en kollision utan alltför allvarliga konsekvenser.

Trafikverkets nuvarande projekt med att anpassa hastighetsbegränsningarna till vägarnas utformning pågår 2014-2025 och de beräknar att ungefär 16 liv per år räddas tack vare detta. Varav sju liv tack vare omskyltning med sänkt hastighet och nio liv tack vare om- eller nybyggnad av mitträcke eller motorväg. En sänkning av hastigheten från 90 till 80 km/h motsvarar en tidsskillnad på cirka 50 sekunder per mil.