Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lagliga vägskyltar.
Lagliga vägskyltar.
Lagliga vägskyltar.
Lagliga vägskyltar. Foto: (C)2009 Johan Ardefors, all rights reserved

Trafikverket genomför insats mot olagliga vägskyltar

Nu under juni genomför Trafikverken en omfattande insats för att plocka bort olagliga vägskyltar.

Olagliga skyltar längs vägarna ser vi nästintill varje dag, det kan röra sig om allt från försäljning av jordgubbar, loppis, ett lokalt café eller någon som fyller år. Vanligtvis är dessa skyltar olagligt uppsatta och enligt Trafikverket kan de utgöra en trafikfara.

För att sätta upp en skylt på ett lagligt sätt måste du alltid söka tillstånd.

Nu under juni arbetar Trafikverket intensivt med att plocka ned olagliga skyltar i vägområdet längs vägarna i Jämtlands län. Med det så kallade vägområdet menar Trafikverket: ”Vägområdet kännetecknas oftast av att det inte finns träd där och att området slyröjs eller slåttras varje år.

I vägområdet är det inte tillåtet med egentillverkade märken eller skyltar. Utanför vägområdet krävs förutom markägarens tillstånd även ett bygglov av kommun eller länsstyrelse.”

Enligt Mats Sandgren, enhetschef för trafikmiljö hos Trafikverket, kommer de behålla skyltar som har ett ”ekonomiskt värde” i upp till två månader så ägaren får en chans att hämta den. Ser de dock att skylten sätts upp igen görs en polisanmälan. Är de endast tillverkade av en pappskiva eller liknande så slängs de.