Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Roman Babakin / Shutterstock

Trafikverket manar till lugn i jultrafiken – för att inte belasta vården

Julhelg brukar innebära hög intensitet på landets vägar och – tyvärr – fler olyckor. Nu manar Trafikverket till lugn på vägarna och att hålla avstånd är viktigare än någonsin – för att inte belasta den svenska vården som redan går på knäna.

Drygt 100 personer uppsöker varje dag akutsjukvård till följd av trafikolyckor. Siffran ökar under trafikintensiva helger och veckor, och just en sådan står nu inför dörren – julen. Även om myndigheter, i och med rådande coronapandemi, uppmanar människor till att stanna hemma så mycket det är möjligt är det hög sannolikhet att årets jultrafik blir intensiv, om än möjligtvis inte av samma kaliber som tidigare år. En bidragande orsak till högre intensitet tros vara att många väljer bort gemensamma kommunikationsmedel, enligt myndigheternas rekommendationer för att förhindra smittspridning.

I och med coronaviruset och behandlingen av covid-19-patienter har den svenska vården det minst sagt jobbigt. Av denna anledning uppmanar nu Trafikverket alla trafikanter, om man verkligen måste bege sig ut på vägarna, att ta det lugnt, att inte riskera något i onödan. Helt enkelt för att inte belasta vården ytterligare.
De skriver att det i år är viktigt att hålla avstånd i dubbel bemärkelse – både för trafiksäkerheten och för att förhindra smittspridningen.

Som vanligt gäller det att agera sunt bakom ratten; kör enligt gällande hastighetsbestämmelser eller vad rådande väglag begränsar farten till, och kör aldrig med alkohol i kroppen. Är du minsta lilla osäker på om du är nykter eller inte – låt då bli bilen!

LÄS MER: Rekordfå omkomna i trafiken