Foto: Edeva

Trafikverket testar falluckor i Ystad

Falluckor, ett slags aktivt farthinder, har tidigare testats i Västerås, Linköping, Uppsala, Malmö, Helsingborg och vid Öresundsbron. Nu står Ystad näst på tur. Nästa vecka invigs en fallucka, på prov, på europavägen E65 Dragongatan i Ystad.

Uppgifterna kommer från tidningen Expressen.

Falluckan i Ystad är ett samarbete mellan Trafikverket och kommunen, och förhoppningen är att färre ska fartsynda på den utvalda sträckan.

Falluckan i Ystad är den första i sitt slag att testas på Trafikverkets initiativ. Tidigare är det kommunerna själva som på eget bevåg testat den omdebatterade metoden att stoppa fortkörare.

Falluckorna är ett aktivt farthinder som genom en radar känner av om en annalkande bil kommer i för hög hastighet. Om så är fallet fälls falluckan, som är integrerad i vägbanan, ner så att framdäcken kolliderar med en sex centimeter hög stålkant. Resultatet är en kraftig smäll som förhoppningsvis ska avskräcka den bilburne fartsyndaren.

Foto: Edeva

Om det fungerar?

Innan falluckan på Öresundsbron invigdes 2015 ska cirka 17 000 bilar passerat i för hög fart igenom betalstationerna varje månad. Efter införandet av farthindret sjönk antalet fartsyndare till 1300 rapporterar Expressen.

En fråga som har lyfts i samband med de dynamiska farthindren är hur utryckningsfordon ska undgå luckorna. Att utrusta bilarna med en transponder som gör att falluckorna inte aktiveras ska vara lösningen.