Trafikverket vill begränsa Pokémon Go

Trafikverket vill att så kallade poké-stops tas bort på vissa platser i Sverige. – Folk måste förstå att det finns en verklighet utanför det här spelet, säger John Måhlén på Trafikverket.

Trafikverket vill ta bort så kallade poké-stops, vilket är speciella platser där pokémons är utplacerade i spelet Pokémon Go, från vissa olämpliga platser i Sverige. Olämpliga platser är sådana som får folk att göra saker som de annars inte får i verkligheten, till exempel stanna på motorvägen eller korsa farliga vägar/järnvägar, säger John Måhlén som är säkerhetshandläggare på Trafikverket och som själv spelar spelet.

– Det finns platser i Sverige som är både olämpliga, farliga och direkt olagliga att befinna sig på. Så som exempelvis motorvägar och bangårdar. Därför vill vi att automatiskt genererade pokémon-monster inte ska kunna uppkomma på sådana platser, för att folk inte ska ta sig dit. Folk måste förstå att det finns en verklighet utanför det här spelet, säger John Måhlén till SR P4.

Nyligen rapporterades det om en 21-årig man som kört av vägen, krockat med ett träd och avlidit i Danmark. Mannens mobiltelefon hittades igång i bilen med spelet Pokémon Go aktivt.

Trafikverket har bett spelföretaget Niantic, som utvecklat det omåttligt populära spelet, att de inte ska lägga ut pokémons på en rad specifika, olämpliga platser runt om i Sverige. Trafikverket har fått som svar att Niantic ska titta på det, men att Sverige är ett litet land i sammanhanget.