Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080221-biltullar-göteborg
080221-biltullar-göteborg
080221-biltullar-göteborg
080221-biltullar-göteborg

Trängselskatt i Göteborg?

Trots gårdagens alarmerande siffror som visar att trängselskattprojektet i Stockholm blöder kraftigt ekonomiskt, så öppnar nu socialdemokraterna i Göteborg upp dörren för en utredning av trängselavgifter i staden.

Att socialdemokraterna nu säger ja till en utredning av trängselskatt i Göteborg kan ses som ett löftesbrott eftersom de före valet 2006 lovade att något sådant projekt inte ska införas under innevarande mandatperiod. Men enligt partiet handlar det inte om att bryta löften.

– Vi kommer inte att införa det under mandatperioden, utan det vi säger nu är att vi vill utreda frågan, menar Anna Johansson, socialdemokraternas ordförande i Göteborg.

Villkoret är samtidigt att frågan tas upp i en folkomröstning och att eventuellt överskott går till kommunens kollektivtrafik och vägar.

Uttalandet kan verka märkligt eftersom det gjordes samma dag (i går) som Dagens Nyheter visade upp det ekonomiska läget i Stockholms trängselskattprojekt. Kostnaden i huvudstaden har initialt varit dubbelt så hög som beräknat och väntas inte nå överskottsresultat förrän om fyra år, trots att projektet skulle ha betalt av sig själv inom ett år.

Det är kristdemokraterna som vill ha en utredning samtidigt som vänsterpartiet och miljöpartiet är positiva till trängselavgifter. Det tvingar övriga partier att ta ställning i frågan och där nu socialdemokraterna säger ja till en utredning. Men det betyder inte att det är ett ja till att det ska införas.

– Visar det sig att det är ett vansinnigt projekt som bara kostar en massa pengar och inte ger resultat så kommer vi naturligtvis inte att gå vidare med frågan. Men man kan se det som att vi är försiktigt positiva till att hitta ett system för att på något sätt begränsa biltrafiken i Göteborg, säger Anna Johansson.

Om intresset visar sig vara positivt för att få till stånd en utredning om trängselskatt i Sveriges näst största stad så kommer man inte enbart titta på Stockholms genomförande utan även på Oslo och Trondheim. Det låter klokt efter det som redovisades av Dagens Nyheter i går och som du kan läsa om via länken nedan.