Trängselskatt på Essingeleden – här är alternativvägarna

Med att trängselskatt nu införs på Essingeleden, den stora genomfartsleden genom Stockholm, kommer nu de flesta som ska passera huvudstaden behöva betala. Men det finns alternativa vägar om du inte vill hamna i trängseln på Essingeleden, och på köpet kan du få en skärgårdsupplevelse.

Vi skrev i går om att trängselskatt nu är på väg att införas även på Essingeleden, den del av E4 som utgör den stora genomfartsleden genom Stockholm. Detta gör att de flesta bilister som ska genom huvudstaden, även de med mål på andra sidan staden, kommer att behöva betala trängselskatt. Kamerorna för trängselskatt är redan uppsatta, men de aktiveras först vid årsskiftet.

Men går det då att passera Stockholm efter årsskiftet utan att behöva betala trängselskatt? Ja, och på köpet kan du få dig en upplevelse av Stockholms skärgård eller öarna i Mälaren. Nedan presenterar vi tre alternativa vägar förbi huvudstaden – inte nödvändigtvis snabbare (även om skillnaden i rusningstid inte behöver vara så stor), inte heller nödvändigtvis billigare, men helt fria från just trängselskatt.

Via Slagsta-Ekerö

Kör av E4 vid Fittja (avfart 147), följ skyltning mot Ekerö. Du ankommer Slagsta färjeläge, här köper du en färjebiljett och tar färjan över till mälarön Ekerö. Färjan ankommer till Jungfrusund, känt för sin prisbelönta restaurang. Följ vägen in till Ekerö samhälle, ta höger över Tappströmsbron och följ skyltning mot Stockholm, du är nu på Lovön och passerar efter ett tag det kungliga slottet i Drottningholm. Efter att ha passerat Nockebybron är du i stockholmsstadsdelen Bromma. Fortsätt rakt fram i rondellen och ta sedan vänster in på väg 279 förbi Bromma Flygplats. Vägen ansluter till E18 som åter leder ut till E4 vid Kista.

Via Värmdö–Rindö–Vaxholm

Välj de vänstra körfälten där E4 delar sig mot Essingeleden och riksväg 75, och följ den sistnämnda genom Södra Länken. Vid Sickla ansluter väg 222 mot Värmdö och Gustavsberg. Följ väg 222 tills det att väg 274 ansluter vid Grisslinge. Härifrån följer du väg 274 som tar dig till färjeläget vid Oxdjupet, och bilfärja till Rindö, och därefter ytterligare en färja, över till Vaxholm. Till skillnad från Ekeröledens färja är dessa båda helt gratis. Fortsätt följa väg 274 över till fastlandet och vidare till E18, varpå du forsätter väg 264 och 265 innan du åter är på E4 vid Sollentuna eller Upplands Väsby.

Via Strängnäs–Enköping

Ska du åka en längre sträcka söder och norr om Stockholm kan alternativet att välja väg 55 över Mälaren, förbi Strängnäs och Enköping, vara försvarbart. Särskilt om du passerar i rusningstid. Väg 55 kan du, om du vill, köra på redan i Norrköping och följa i dess helhet tills den åter ansluter till E4 i Uppsala. I vårt kartexempel nedan har vi dock valt Södertälje som startpunkt och Arlanda/Märsta om slutpunkt, och då blir E20 respektive E18 lämpliga anslutande vägar.

Till sist, notera att inga av de föreslagna vägförslagen nödvändigtvis är ekonomiskt försvarbara. I första fallet äts trängselskattekostnaden upp av färjebiljettspriset, och i de andra två fallen, under de förutsättningar vi ställt, kommer extra bränslekostnad med stor sannolikhet göra totalkostnaden dyrare. Vill du slippa trängselskatten helt, ja, då rekommenderar vi att du köper en motorcykel.