Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080220-trängselskatt
080220-trängselskatt
080220-trängselskatt
080220-trängselskatt

Trängselskatten ett fiasko

Trängselskatten i Stockholm räknas som ett av världens dyraste vägtullsprojekt. I stället för ett beräknat årligt överskott på en miljard går det rejält back de närmaste fyra åren.

Enligt Dagens Nyheter, som har gjort en genomgång av kostnaderna för trängselskatten i Stockholm, beräknas projektet gå med överskott först år 2011. Alla kalkyler innan projektet startade pekade på att det skulle gå med vinst efter redan ett år. Hela projektet beräknades kosta mellan 800 och 900 miljoner kronor enligt den konsultrapport som lades fram 2003. Den statliga utredningen Stockholmsberedningen fick fram liknande siffror.

De så kallade experterna hade räknat med intäkter runt en miljard kronor årligen och att alla kostnader skulle vara betalade inom ett år. Därefter skulle överskottet gå till kollektivtrafiken och senare också till vägprojekt.

Nu visar det sig att kostnaderna för projektet har dubblerats till 1,8 miljarder kronor. Alltså blir det inga pengar över och enligt DN:s beräkningar blir det överskott först 2011. Normalt sett brukar kommersiellt drivna vägtullsprojekt ge vinst inom ett år.

En av anledningarna till att kostnaderna har skenat i väg är att driften av systemet, som IBM ligger bakom, är krångligare än beräknat. 100 miljoner kronor var den beräknade kostnaden, en rejäl missbedömning kan man lugnt säga, eftersom den verkliga driftskostnaden ligger på 400 miljoner kronor tack vare medverkan från hundratals konsulter, ett tiotal företag, tre myndigheter, två departement och en kommunförvaltning.

Förlusterna för projektet ökar dock inte längre enligt de siffror som regeringen har budgeterat för. Kostnaderna tros hamna på 380 miljoner kronor samtidigt som intäkterna beräknas till 750 miljoner kronor. Från 2009 fortsätter underskottet att minska. Det dröjer ända till 2011 innan projektet går plus minus noll.

DN har jämfört med ett tiotal andra vägtullsprojekt som använder sig av liknande teknik som det i Stockholm. Då visar det sig att stockholmarna (och övriga bilister för den delen också) är med och finansierar ett av världens mest oekonomiska vägtullsprojekt. I Norge är till exempel kostnaderna normalt under tio procent av intäkterna, vilket är fem gånger lägre än i Stockholm. Trond Juvik, vd för Bro & Tunnelselskapet i Norge, anser att kostnaderna för Stockholms biltullar är extremt orimliga.

Historik Stockholms vägtullar/trängselskatten

3 jan 2006 – 31 jul 2006 Trängselskattsförsöket pågår. Trots massiv kritik blev det en succé då siffror visar att trafiken minskade med 25 procent.

17 sep 2006 Omröstning angående permanent trängselskatt. 51 procent röstade ja, 45,5 procent nej.

1 aug 2007 Trängselskatten införs permanent.