Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080730-trängselsk-betaln
080730-trängselsk-betaln
080730-trängselsk-betaln
080730-trängselsk-betaln

Trängselskatten ska betalas varje månad

Den 1 augusti ändras betalningsreglerna för trängselskatten i Stockholm. Det tidigare systemet med betalning för varje dags passager ersätts med en faktura som dimper ned i brevlådan vid slutet av varje månad.

Som vi har kunnat rapportera om tidigare blir det nu enklare att betala trängselskatten i Stockholm. Från och med augusti är det inte längre möjligt att betala trängselskatten via Pressbyrån och 7-eleven. Det nuvarande systemet har tydligen uppfattats som krångligt av många, då det är upp till fordonsägaren själv att hålla reda på hur mycket som ska betalas och när det ska göras. Med det nya systemet ska man inte längre behöva tänka på att trängselskatten ska betalas, annat än vid varje månadsslut.

I slutet av varje månad kommer Vägverket att skicka en avi till fordonsägaren. Där ska föregående månads passager vara sammanställda och samlade till ett skattebeslut. Skatten ska finnas bokförd på Vägverkets konto för trängselskatt senast den sista i månaden efter aviseringsmånaden. Som exempel kommer skatten för augusti månads passager att summeras den 20 september. Några dagar senare dimper beskedet ned i brevlådan och senast den 31 oktober ska skatten vara betald.

Finansminister Anders Borg har tidigare kommenterat det nya systemet med att livet inte ska krånglas till i onödan. Enligt Anders Borg har trängselskatten varit knölig att betala och lätt att glömma bort. Därför införs nu enklare regler för betalning.

Läs mer