Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Trängselskatten ska höjas kraftigt i Stockholm och Göteborg

Trängselskattavgiften i Stockholm och Göteborg inbringar inte tillräckligt med pengar till framtida trafiklösningar och kommunikationsmedel. Därför vill regeringen höja avgifterna med upp till 75 procent.

För sju år sedan infördes trängselskatt i Stockholm vilket innebär att som bilist kostar det 10, 15 eller 20 kronor för in- eller utfart under vardagar mellan klockan 06.30 och 18.29. Sedan införandet har avgifterna varit konstanta men nu ser regeringen en höjning framför sig, en rejäl sådan. Från och med 1 januari 2016 föreslår regeringen att det ska kosta 15, 25 eller 35 kronor för in- eller utfart. En höjning med 75 procent som mest.

 De höjda avgifterna anses vara av vikt för att bidraga till finansieringen av utbyggnaden av tunnelbanesystemet i huvudstaden.

 Men höjda avgifter är inte enda förändringen för stockholmarna. Utvidgad skattezon som omfattar bland annat Essingeleden finns med i förslaget.

I Göteborg ska priserna också justeras uppåt – ett år tidigare än i Stockholm. Eftersom första året med trängselskatt i Sveriges näst största stad inte gett de intäkter som man hade hoppats på – 200 miljoner kronor mindre – höjs avgifterna från och med 1 januari 2015 från dagens 8, 13 respektive 18 kronor till 10, 16 samt 22 kronor. Här handlar det om en mildare höjning, som mest med 25 procent.

 De höjda avgifterna ska finansiera en ny biltunnel och en ny bro.

Per Lindholm på Trafikverket påpekar att avgifterna kan höjas ännu mer om det finns behov för det.

Enligt statistik har trängselskatten i Stockholm lett till minskad trafik med mellan 18 och 22 procent jämfört med 2005. I Göteborg har trängselskatten under 2013 lett till elva procent lägre trafikintensitet.