Foto: Stagod

Transpersoner och spelmissbrukare förbjuds att köra bil i Ryssland

Ryssland är i blåsväder igen rörande ämnet sexuell läggning. Nu ska bland annat transsexuella personer förbjudas att köra bil i Vladimir Putins land.

Att det inträffar många trafikolyckor i Ryssland är ingen hemlighet. Filmklippet från incidenter på ryska vägar översvämmar YouTube. En som inte är speciellt förtjust i alla filmklipp är landets president Vladimir Putin. Han vill få bukt med det stora antalet trafikolyckor och Ryssland ska därför införa en lag som innebär att personer med medicinska avvikelser eller mentala störningar inte ska få framföra fordon.

Som medicinskt avvikande personer inkluderas bland annat transvestiter, asexuella (personer som känner låg eller ingen sexuell attraktion), intergender-personer (personer som inte känner sig tillhöra något av könen), crossdressing-personer (personer som klär sig i kläder avsedda för motsatta könet) samt personer som har eller ska genomgå könsbyte.

Bland personer med mentala störningar räknas de som lider av till exempel exhibitionism, fetischism eller voyeurism in.

Andra som förbjuds att köra bil i Ryssland är personer med ärftliga ögonsjukdomar, som har humörstörningar, neurotiska och stressrelaterade problem samt de som lider av schizofreni.

Personer som är kortare än 1,5 meter förbjuds också att köra bil. Och just det, de som lider av spelberoende får inte heller sätta sig bakom ratten. Inte heller de som lider av kleptomani (personer med sjuklig benägenhet att stjäla saker).