Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Transportstyrelsen: Fler körkort borde dras in från äldre

Transportstyrelsen vill ställa högre krav på äldre bilförare och utreder nu om systemet för indragning av körkort bör göras om.

Varje år återkallar Transportstyrelsen mellan 8 000-9 000 körkort på grund av förarens hälsotillstånd. Vanliga skäl är demens, olika ögonsjukdomar eller stroke. I Sverige bygger systemet på att läkarna själva ska anmäla sina patienter till myndigheten, om de drabbas av sjukdomar som gör de olämpliga som förare.

Men väldigt få läkare gör det. Enligt en nyligen genomförd undersökning från Transportstyrelsen är det exempelvis bara 10-20 procent av fallen med upptäckt demens som anmäls.

– Fler körkort borde återkallas, men doktorerna vill inte hålla i yxan, säger Transportstyrelsens chefsläkare Lars Englund till TT.

I systemet finns dessutom ett undantag där läkaren kan avstå från att anmäla om han eller hon gör en muntlig överenskommelse med patienten om att inte köra bil.

– Det är inget bra system vi har, och undantaget gör det skakigare. Men läkarna måste bli mer följsamma med regelverket. Tiotusentals människor blir olämpliga varje år, och doktorerna vill inte hålla i yxan. Ofta har man redan gett en diagnos om en sjukdom som inte är något kul, och då vill man inte vara ännu mer stygg. I den juridiska hanteringen står ju också läkarens namn i anmälan. Många patienter blir arga och byter läkare, säger Lars Englund.

Transportstyrelsen inledde förra året en utredning för att se om regelverket borde förändras. I många andra europeiska länder behöver exempelvis förarna genomföra obligatoriska hälsokontroller efter en viss ålder.

– Det finns flera vägar vi kan gå. Man kan skärpa läkarnas anmälningsplikt och man kan införa obligatoriska periodiska kontroller. Det finns för och nackdelar med alla system, och informationen är lite vag. Det är väldigt svårt att se vilka samband som finns mellan äldre som kör med sjukdomar och att de faktiskt skadar andra i trafiken, säger Lars Englund.