Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: The_Pixel / Shutterstock

Tre av tio struntar i stopplikten

Så många som 30 procent av alla trafikanter struntar i stopplikten. Allra sämst är cyklisterna. Det visar en undersökning från Riksförbundet M Sverige. 

När Riksförbundet M Sveriges klubbar gjorde stickprovskontroller på 18 orter över hela Sverige visade det sig att tre av tio inte stannar vid stoppskylten. Undersökningen gäller alla trafikslag och för bilister var det 27 procent som inte följde stopplikten. 

Sämst siffror återfanns bland cyklister respektive elsparkcyklister där 90 respektive 78 procent av trafikanterna inte åtlydde stopplikten. Det kontrasterar mot motorcyklisterna, där bara 15 procent struntade i stoppskylten. 

– Att inte stanna vid stopp är en mycket viktig trafiksäkerhetsfråga och det är oroväckande att så många som tre av tio inte respekterar stopplikten, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.

M Sverige genomförde motsvarande undersökning 2013, 2016 och 2020. År 2013 visade resultatet att 32 procent trafikanterna inte stannade vid stopp. 2016 var det 23 procent av förarna som inte stannade vid stopp och 2020 var resultatet 25 procent.

– Att resultaten inte förbättras tyder på behov av bättre information i skolor och från myndigheter för att stärka reglernas legitimitet. Stoppskyltarna sitter där de sitter av en god anledning. Förutom att det finns risk att man själv eller andra utsätts för fara så handlar detta om en trafikförseelse där bötesbeloppet är 2 500 kronor, säger Heléne Lilja.