Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090512-saab-automobile090512-saab-automobile090512-saab-automobile
090512-saab-automobile

Tre intresserade Saab-köpare återstår

Försäljningsprocessen av Saab Automobile är på väg mot sitt slutmål. Av de 27 intressenter som fanns tidigare återstår nu två till tre stycken enligt vad rekonstruktör Guy Lofalk uppger för TT. Dessutom ska rekonstruktionsperioden förlängas när nuvarande löper ut den 20 maj.

I mitten av förra månaden uppgav Saab Automobiles informationsavdelning att det fanns 27 intresserade köpare som hade skrivit på ett så kallat sekretessavtal. Efter samråd med nuvarande ägaren General Motors (GM) har dessa nu bantats ned till två eller tre stycken. Uppgifterna kommer från rekonstruktör Guy Lofalk som har pratat med TT under gårdagen. Det har upprättats en så kallad avsiktsförklaring (letter of intent) med intressenterna där de har beskrivit vilka investeringar de har för avsikt att göra och vad de är villiga att betala för Saab Automobile.

– Alla står bakom Saabs affärsplan, säger Guy Lofalk utan att avslöja vilka två eller tre parter det handlar om. Däremot har han berättat att de är av olika nationalitet. Tidigare har det kommit fram uppgifter som visar att intressenterna är en salig blandning. Det har pratats om amerikanska och tyska kapitalbolag, kinesiska biltillverkare, svenska Koenigsegg tillsammans med norska investerare och nu senast italienska Fiat. Vilka som har bedömts som de starkaste kan vi i nuläget bara sia om, men enligt GT/Expressen handlar det om Geely, Fiat och en tysk affärsbank. Norska staten, Koenigsegg och Magna Steyr har sållats bort inför de fortsatta samtalen. Sistnämnda sägs också enbart vara intresserade av Opel.

Affärsplanen för Saab Automobile sägs innebära att i stort sett all tillverkning flyttas hem till Trollhättan.

Nästa steg i förhandlingarna är att skriva en överenskommelse, ett så kallat memorandum of understanding. Förhoppningarna är att en sådan är undertecknad med en av intressenterna i början av juni.

Samtidigt som försäljningsprocessen går in i en allt intensivare fas pågår även Saab Automobiles rekonstruktion som påbörjades i februari i år. Nuvarande rekonstruktionsperiod löper ut den 20 maj, men det är redan klart att rekonstruktör Guy Lofalk ansöker om förlängning.

De 700 fordringsägare som tidigare gett sitt stöd för Saabs rekonstruktionsplan kommer de närmaste dagarna att få en skrivelse om Saabs planer på att ansöka om en så kallad ackordsförhandling i mitten av juni. Förslaget innebär att bolagets skulder skrivs av med 75 procent i ett så kallat ackord, men för att möjliggöra det måste 40 procent av fordringsägarna ställa sig positiva till förslaget. Skulderna uppgår enligt uppgift till 10,6 miljarder kronor, varav ungefär 9,6 miljarder är skulder till GM.

Trots att Saab pressar sina kostnader på flera håll, bland annat genom personalneddragningar, är bolaget i behov av lånade pengar, runt 7,5 miljarder kronor. GM har lovat att bistå med tre miljarder kronor, en del som lån och en del som kostnader för verktygen att bygga nya Saab 9-5. Resterande 4,5 miljarder kronor hoppas man få in via Europeiska investeringsbanken (EIB) med statliga garantier.

Men några statliga garantier från regeringen har det ännu inte blivit. Eftersom Saabs ägarfråga är oviss avvaktar man.

Läs mer

Allt om nya Saab 9-5