Foto: Gústi Productions

Tredimensionella övergångsställen på Island

Skulle övergångsställen i 3D få dig att sakta ner mer? Det tror man på Island där man nu testar effektfulla streck som inte ligger platt mot marken, trots att de fortfarande gör det.

I fiskesamhället Ísafjörður på Island har man målat om ett vanligt övergångsställe till ett effektfullt i 3D. Med hjälp av en optisk illusion har man fått övergångsstället att lyfta sig en bit över asfalten vilket inte bara får de gående att se ut som om de går en bit ovan mark utan också är tänkt att få bilister att uppmärksamma det bättre och därmed också sänka hastigheten.

Idén med tredimensionella övergångsställen är inte ny, tekniken har redan testats i Indien med för oss okänt resultat.

Hur det blir med bilisternas fartsänkning återstår att se, men det ser inte ljust ut med tanke på hur en Land Rover i filmen nedan passerar utan att verka lätta på gasen.För övrigt ser det ut att vara kaosartat i trafiken i Ísafjörður med – utöver den stressade bilisten – unga cyklister som kör på fel sida av vägen och en mamma som kliver ut i körbanan utan vetskap vad som finns till höger om henne. Vi får hoppas att sekvensen i filmen är arrangerad.

https://youtu.be/szJbz-z7iJw