Trepunktsbältet fyller 50 år
I morgon den 13 augusti 2009 är det exakt 50 år sedan världens första bil med standardmonterade trepunktsbälten levererades. Bilen var en Volvo PV544 och platsen var den lokala Volvo-handlaren i Kristianstad.
Numera är säkerhetsbälte i bilen en självklarhet – i alla fall för de flesta av oss. Men för 80 år sedan var det inte riktigt så. På 1930-talet började amerikanska läkare ställa krav på att bilar måste utrustas med säkerhetsbälten för att skydda de åkande. Det var då tvåpunktsbältet som sitter i höfthöjd gick på stark frammarsch. Men det utvecklades också en rad olika trepunktsbälten, dock inte tillräckligt effektiva, speciellt inte vid högre hastigheter.
Det var här som Nils Bohlin kom in i bilden. Hans namn är mer eller mindre synonymt med dagens trepunktsbälte.
Innan Nils Bohlin plockades över till Volvo hade han jobbat med på Saabs flygavdelning där han arbetade med katapultstolar. Han hade därmed god inblick i kroppens påverkan och krafterna vid hastiga rörelser och krockar.
På Volvo började han att utveckla det moderna trepunktsbältet. De viktigaste egenskaperna med Bohlins konstruktion var att bältet utgjordes av ett höftbälte och ett diagonalbälte, att bältena var förankrade i en låg fästpunkt vid sidan av stolen, att bältesgeometrin formade ett V med spetsen riktad mot golvet samt att bältet behöll sin position och inte flyttade på sig vid belastning. Alltså enligt samma principer som i dag.
1958 fick Nils Bohlin patent på sin uppfinning. Därefter tog det inte mer än ett år, närmare bestämt den 13 augusti 1959, förrän den första bilen, en Volvo PV544, med det nya trepunktsbältet levererades till en kund i Kristianstadstrakten.
Under detta år standardmonterades trepunktsbältet i Volvo PV544 och Amazon på de nordiska marknaderna. Därmed var Volvo det första bilföretaget i världen med denna då moderna nyhet.
Trots trepunktsbältets öppna patent, vilket innebär att konstruktionen var fri att använda för alla som ville, tog det ändå några år innan det slog igenom och började sprida sig till andra företag inom bilindustrin.
1963 lanserade Volvo trepunktsbältet på sina bilar i USA och övriga marknader. I samband med detta genomförde Volvo dessutom en rad omfattande krocktester med bland annat den klassiska ”släden”. Olika bältestyper testades och resultatet var otvetydigt – trepunktsbältet var överlägset andra konstruktioner.
1967 presenterade Volvo än mer övertygande underlag under en trafiksäkerhetskonferens i USA. Med hjälp av den så kallade ”28 000 olyckor-rapporten”, som byggde på alla kollisioner med en Volvo inblandad under ett år, påvisades trepunktsbältets förmåga av rädda liv och att skadorna på de åkande minskade med mellan 50 och 60 procent.
Samma år införde Volvo trepunktsbältet som standard i både fram- och baksäte i sina bilar.
Trepunktsbältet ses än i dag som bilens i särklass mest betydelsefulla säkerhetsinnovation. Det finns inga exakt siffra på hur många liv det kan ha räddat under dess 50-åriga existens, men Volvo uppskattar det till drygt en miljon liv, baserat på allmän samt egen statistik om olyckor och bältesanvändning. Antalet som skyddats från skador tack vare trepunktsbältet är otvivelaktigt betydligt fler än en miljon.
Studier visar att om samtliga EU-länder skulle ha lika hög andel bältesanvändare som de länder i EU med högst andel, så skulle 7 000 liv räddas varje år. Detta enligt Global Road Safety Partnership (GRSP).
I EU dog 39 000 personer på vägarna under 2008. 2001 var siffran så hög som 54 400. Målet för 2010 är högst 27 000 döda, en siffra som känns ganska osannolik i dagsläget. Läs mer om detta via länken nedan. Bilbältesanvändningen har alltså en stor inverkan på resultatet.
Ladda ner flash för att
använda tvspelaren.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se