070413_trident_iceni

Trident Iceni: Den snåla sportbilen

Trident Iceni är en tvåsitsig sportbil, motorn sitter fram och den driver på bakhjulen. Men där slutar likheterna med andra liknande fordon.

Den här brittiska bilen har en dieselmotor under huven. En 6,6 liter stor V8 från GM som sitter monterad fram, men bakom framaxeln. De 375 hästkrafterna levereras till bakaxeln via en åttaväxlad automatlåda som sitter i bakdelen på bilen. Växlingarna sköts via paddlar bakom ratten. 

Sprinten 0-100 km/h ska gå på under 4 sekunder och en dator har räknat fram att Iceni är kapabel att toppa cirka 270 km/h.

Det må vara hur det vill med det. Det allra mest intressanta med Trident Iceni är dess bränsleförbrukning. I 90 km/h ska motorn enligt företaget endast varva 400 r/min på åttonde växeln! Då ska motorn dra cirka 0,6 liter per mil. För att bevisa detta tänker de köra från Norwich i England till Monaco på en tank. Tanken rymmer 100 liter och avståndet är ungefär 160 mil. Färden startar den 17 april och får teamet inte soppatorsk ska de vara framme den 19 april, lagom till invigningen av den glamorösa bilutställningen Top Marques.