Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080821-trident-iceni080821-trident-iceni080821-trident-iceni
080821-trident-iceni Foto: Picasa 3.0

Trident Iceni – den supersnåla supersportbilen

För ganska snart två år sedan visades för första gången en tidig prototyp av Trident Iceni. Då var det nog få som trodde att sportbilens utlovade förbrukning på endast 0,6 l/mil skulle kunna nås i verkligheten. Nu är serieproduktionen nära och Trident låter meddela att förbrukningen av biodiesel är sänkt ytterligare.

  Det är inte ofta, för att inte säga aldrig, som en bil kan leverera egenskaper som kan konkurrera både med en supersportbil och en liten och snål dieselbil. Men engelsmännen på Trident Performance Vehicles hävdade för snart två år sedan att de hade en bil på gång som skulle kunna göra just detta. Extrem prestanda och ännu extremare bränsleförbrukning utlovades, men få trodde att de skulle lyckas och konceptet avfärdades som ett fantasibygge.

Nu är Trident tillbaka med buller och bång och de visar nu upp det första förserieexemplaret av Trident Iceni –  supersportbilen som dricker biodiesel. På pappret ser Iceni verkligen ut som en önskedröm. Eller vad sägs om en toppfart på 320 km/h, 0-100 km/h på 3,7 sekunder kombinerat med en bränsleförbrukning på endast 0,28 liter per mil på landsväg. Namnet Iceni kommer för övrigt från det forntida folkslag som befolkade Norfolk-området i England, där Trident har sina lokaler. Iceni är en tvåsitsig sportbil som drivs av 6,6-liter stor turbodiesel V8 som hämtas från GM och modifieras för att gå på biodiesel. Bilen är inget extremt lättviktsbygge, men tack vare den superstarka motorn fås fartresurser som är i klass med de allra bästa. V8-motorn från GM levererar efter Tridents handpåläggning hela 550 hästkrafter och ett vridmoment som kan skrämma barn. Redan från 1 800 r/min finns tillgång till ett vridmoment på 1 286 Nm. Hemligheten bakom den extremt låga förbrukningen ligger å sin sida i en specialutvecklad åttastegad automatlåda. I 120 km/h ska motorn enligt företaget endast varva 980 r/min på åttonde växeln! Vilket är ett måste om de utlovade siffrorna på omkring 0,3 liter per mil ska kunna uppnås.

Trident Iceni är som sagt inget extremt lättviktsbygge, därför behöver de åkande inte heller klara sig utan nödvändigheter som inbyggd GPS-navigator, MP3- och DVD-spelare, backkamera och skinnklädsel i två kulörer. Begärt pris för Iceni förväntas bli omkring 900 000. Men vänta ett tag med att öppna plånboken, Trident är fortfarande i behov av investerare som kan gå in med pengar i projektet. Tills man har hittat någon får vi sitta snällt och vänta på att se om Iceni blir lika fantastisk i verkligheten som på pappret.