Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100112-mazda 2 usakoncept
100112-mazda 2 usakoncept
100112-mazda 2 usakoncept
100112-mazda 2 usakoncept

Tuffa Mazda 2-koncept i Detroit

Det var för snart tre år sedan som vi i Europa fick ta del av senaste generationen Mazda 2, en bil som rönt stor uppmärksamhet, inte minst i Teknikens Värld. Snart är det dags för USA-lansering av den lilla lättviktaren och därför visar man nu upp tre tuffa koncept av ”tvåan” i Detroit.

I år är det alltså dags för USA och Kanada att ta del av Mazdas minsting, nästan tre år efter att den lanserades i Europa och Japan. USA-versionen av Mazda 2 gjorde entré på bilsalongen i Los Angeles i december men det hindrar inte Mazda från att återigen ställa ut bilen, denna gång på den stora bilsalongen i Detroit.

I själva verket handlar det om tre olika bilar som ställs ut, alla i konceptformat, som ska visa upp Mazda 2 i lite tuffare förpackning. Det är Mazdas designavdelning i Kalifornien som står som avsändare av trion som går under var sitt namn – Mazda 2 Evil, Mazda 2 Active Surf samt Mazda 2 Snow.

Vad som är gemensamt för de tre konceptbilarna är att de fått speciallack och 17-tumsfälgar. Därefter har respektive bil anpassats för ett speciellt användningsområde. Mazda 2 Evil, som är lackerad i en metallicfärg kallad Ceramic Grey och försedd med gröna fälgar samt extra stor frontspoiler och takvinge, ska visa upp hur en nätt stadsbil samtidigt kan vara fräck och anpassad för lite uppfriskande bankörning. Startnummer 55 som bilen är dekalerad med är en hyllning till Mazda 787B, vinnaren av 1991 års Le Mans.

De andra två bilarna är utrustade med en bräda för vågsurfing respektive två snowboards på takhållarna för att tydliggöra var bilarna hör hemma – exempelvis längs Kaliforniens kuststräckor samt Whistler, den kanadensiska vintersportorten där vinter-OS alpina grenar avgörs nästa månad.

Läs mer

Test och provkörningar