Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110203-tjänstebilsregler110203-tjänstebilsregler110203-tjänstebilsregler
110203-tjänstebilsregler

Tuffare regler för etanolbilar

Regeringen gör sig redo att inom kort presentera de nya villkoren för tjänstebilar men miljöminister Andreas Carlgren har redan läckt lite information. Den största förändringen är att etanolbilar får det betydligt tuffare.

Regeringen väntas presentera nya villkor för tjänstebilar om ett par veckor men redan nu har miljöminister Andreas Carlgren avslöjat delar av de nya villkoren till SVT:s Aktuellt. I huvudsak är beskedet att dagens regler ska fortsätta att gälla, med vissa undantag. Den största förändringen gäller etanolbilar vars villkor försämras dramatiskt.

Utöver den allmänna nedsättningen får etanolbilar i dagsläget en nedsättning till 80 procent av förmånsvärdet. I de nya regler som presenteras om några veckor plockas den procentuella nedsättningen bort helt och hållet. Elbilar, laddhybrider och gasbilar kommer att få en allmän nedsättning av förmånsvärdet, plus en procentuell nedsättning som, precis som i dag, ska vara 60 procent av det egentliga förmånsvärdet. Vidare berättar Carlgren för Aktuellt att färre bilmodeller ska klassas som miljöbilar eftersom utsläppskraven skärps. Han bekräftar även den så kallade supermiljöbilspremien på 40 000 kronor som ska utbetalas privatpersoner som köper bilar med utsläpp på högst 50 g/km. Det kommer framförallt att handla om elbilar men även några gasbilar och laddhybrider.

Regeringen har fått kritik för att beskeden om tjänstebilsreglerna har dröjt.

– Det är oacceptabelt att tjänstebilsinnehavarna och bilbranschen ännu inte fått några klara besked om vilka förmånsbeskattningsregler som kommer att gälla på den viktiga tjänstebilsmarknaden från 2012. Den oklarhet som råder gör det mycket svårbedömt för biltillverkarna att avgöra vilken typ av motorer man skall satsa på för den svenska marknaden för de kommande åren, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Läs mer

Krönika