Tullen varnar för livsfarliga smuggelbilar

Den norska tullen har stoppat flera hundra smuggelbilar de senaste åren och mer än hälften är ombyggda vilket gör dem livsfarliga ute på vägarna.

Tullverket i Norge beslagtar allt fler bilar som byggts om för att kunna smuggla stora mängder alkohol. Hos tullverket i Svinesund står drygt hundra bilar som de beslagtagit den senaste månaden, varav hälften är ombyggda på ett sådant sätt att de är trafikfarliga.

Majoriteten av fordonen är skåpbilar som saknar fjädring för att de ska klara av att lasta ännu mer smuggelsprit, flera av bilarna har även höjts för att se normala ut trots kraftig överlast. Något som avsevärt påverkar bilens styrning och bromsförmåga, och således gör dem farliga att framföra i trafiken.

– Bilarna blir okontrollerbara och är svåra att både styra och bromsa, därför blir de livsfarliga dödsmaskiner att möta på vägen, säger Wenche Fredriksen, sektionschef vid norska gränskontrollen i Svinesund, till P4 Väst.

– Inte nog med att bilarna är överlastade, de är dessutom ombyggda så att de i alla lägen är försämrade. Det är inte ett unikt norskt problem, det förekommer även i Sverige. Reglerna för hur mycket alkohol man får föra in till Sverige är inte glasklara. Så mycket man behöver för egen konsumtion kan ju vara rätt mycket. Däremot maxlasten på bilen är ett exakt och både polis och tull ger böter för överlast, säger Teknikens Världs trafiksäkerhetsexpert Ruben Börjesson.