Tullens kameror mot kriminella kränker integriteten – stoppas
Tullen har satt upp ANPR-kameror som läser av bilars registreringsskyltar. Tanken är att de ska förhindra kriminella att passera obemärkt. Men kamerorna får inte användas, Datainspektionen har satt stopp för dem.
Tullstationerna vid Öresundsbron i Malmö, vid färjeläget i Helsingborg och i Värtahamnen i Stockholm har satt upp så kallade ANPR-kameror (Automatic Number Plate Recognition, kameror som automatiskt läser av fordons registreringsskyltar). Syftet är att tullarna ska förvarnas om att kända smuggelbilar är på väg att passera. Utan kamerorna måste tullpersonalen manuellt kolla upp tiotusentals passerande fordons registreringsnummer, vilket är en tidskrävande och mer eller mindre omöjlig uppgift.
– Där kan finnas underrättelseinformation på ett fordon som har åkt ut, som kanske är borta två-tre månader. Där är det omöjligt för den enskilde tjänstemannen att komma ihåg alla de här registreringsnumren, säger Håkan Hansson, biträdande chef för gränsskyddsenheten på Tullverkets Region Syd, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Tullens kameror är dock inte i bruk. Det är Datainspektionen som har satt stopp för dem då de anser att systemet med central analys av tagna bilder är integritetskränkande. Myndigheten ser en risk för kartläggning med bildanalys som inte står i paritet med det ursprungliga syftet. De vill i stället att analysen av bilderna görs på kameranivå i stället för centralt.
– Det är jättemånga människor som kommer att bli filmade. Då vill man använda sig av den teknik som är mest integritetsvänlig, säger Linda Olander, jurist på Datainspektionen.
Tullverket har överklagat Datainspektionens beslut, nu är det förvaltningsrätten som ska fälla avgörandet.
LÄS MER: Vi synar polisens ANPR-system
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se