Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tullverket kan inte stoppa smugglarna

Bildelsstölderna har ökat kraftigt de senaste åren och polisen har svårt att få tag på gärningsmännen. Nu visar även en undersökning från SVT Väst att Tullverket samtidigt saknar befogenheter att beslagta misstänkt stöldgods i terminalerna.

Vi har återkommande skrivit om den senaste tidens problematik kring bildelsstölder. Flera bilägare runt om i Sverige, framförallt i Stockholmsregionen, Bergslagen, Skåne och Halland har varit hårt drabbade.

BWM-ägarna har varit hårdast drabbade och det är inte bara privatpersoner som har fått oönskat besök i sina bilar. Även BMW-återförsäljare har blivit drabbade under nätterna där många delar har stulits från deras bilar.

Polisen tror att de stulna bildelarna troligtvis förs ut till Ryssland eller Kina och har varit kritiska till att stöldgodset inte upptäckts i ländernas gränskontroller.

Nu visar dock en artikel från SVT Väst att det är relativt lätt för smugglarna att lämna Sverige med stöldgodset då Tullverket enligt lag har begränsade befogenheter att göra något när de träffar på en trailer full med stulna gods.

- Vi har ingen rätt att beslagta gods eller kvarhålla personer heller för det finns restriktioner när det gäller stöldgods, säger Tony Magnusson, Tullverkets chef för brottsbekämpning i Västra Sverige, till SVT.

När väl Tullverket hittar misstänkt stöldgods ska polisen tillkallas till platsen och ta över ärendet – men de måste även hinna fram till terminalen innan färjan går. Vid terminalen i Göteborg har det hänt att polisen inte haft möjlighet att komma dit trots att tullarna hittade en skåpvagn full med misstänkt stulna båtmotorer.

- Det är klart att i de fall där vi träffar på det och märker att vi inte kan agera så visst finns det en irritation hos mina medarbetare och det förstår jag, säger Tony Magnusson till SVT.

Minska risken för stöld – så gör du

Det finns några knep att ta till för att minska risken för att råka ut för bildelsstölder. Om möjligt, parkera bilen i ett låst garage, om det inte är möjligt parkera den i öppen miljö som är väl upplyst, gärna där det är liv och rörelse. Ha larm i bilen, även om det många gånger inte avskräcker tjuvarna så väljer tjuven förmodligen hellre än ickelarmad bil än en larmad. Tråkigt nog finns det biltillverkare som inte erbjuder larm till nya bilar då det anses vara lönlöst.

Laminerade glasrutor är något som kan försvåra för tjuvarna. DNA-märkning är en annan avskräckande metod som kan avskräcka tjuvarna. Just DNA-märkning är något som hårt bildelsstölddrabbade BMW numera jobbar intensivt med. Om man DNA-märker delar i bilen är det också viktigt att man märker ut bilen med DNA-klisterlappar, om man vill försöka undvika en tom bil. Den klassiska rattkryckan kan också fungera, men tänk på att välja en godkänd variant som ska ta längre tid att dyrka än de billigaste kryckorna på marknaden.