Turister smiter från p-böter
Knappt en tiondel av p-böter ställda till utländska fordonsägare blir betalda, kommunerna går miste om tiotals miljoner kronor.
Av den totala summan av parkeringsböter utfärdade under 2014 hade 75 procent betalats vid årsskiftet. Men tittar vi på p-böter ställda till utländska fordonsägare är siffran avsevärt mycket lägre. Av totalt 82 580 felparkeringsavgifter betalades endast cirka åtta procent. I Stockholm rör det sig om cirka 30 000 obetalda avgifter och kommunen har gått miste om intäkter på drygt 23 miljoner kronor.
En av anledningarna till att så få utländska fordonsägare betalar p-böter tros vara på grund av att Transportstyrelsen inte har möjlighet att nå ägare i utlandet.
– När det gäller svenskregistrerade bilar kan vi mycket lätt få tag på adressen till ägaren och skicka en påminnelse. Men vi har inga adresser till utlandet, säger Daniel Granqvist, jurist på Transportstyrelsen, till Dagens Nyheter.
Vi har visserligen ett informationsutbytessystem i Europa, men det får bara användas när det gäller trafikbrott och felparkering klassas inte som ett brott. Skulle en svensk bil få p-böter i exempelvis Norge hjälper dock Transportstyrelsen till att ta fram adressuppgifter då felparkering klassas som brott i vårt grannland.
Men om det skulle bli brottsligt att parkera fel i Sverige medför det en del svårigheter då man då måste veta vem som har parkerat bilen, dagens system med en avgift ses då som rimligare då bötesavgiften kan utfärdas till fordonsägaren.
Sedan 1 februari i år är utländska fordonsägare även skyldiga att betala trängselskatt, men även denna avgift är det få som betalar. Transportstyrelsen upphandlade en tjänst för att få hjälp med adresser till betalningsavier men trots det hittas bara hälften av alla betalningsskyldiga ägare.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se