Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080218-trafikdöda-bälte
080218-trafikdöda-bälte
080218-trafikdöda-bälte
080218-trafikdöda-bälte

Två av tre döda i singelolyckor utan bilbälte

Många omkomna i trafiken använde inte säkerhetsbälte vid olyckstillfället. Av ungefär 130 omkomna bilister i singelolyckor var det två tredjedelar som inte använde bälte vid olyckan, visar Vägverkets studier.

Av de omkring 300 personbilister som varje år dödas i trafiken är drygt 40 procent obältade. Den siffran är skrämmande hög, men tittar man på statistiken för singelolyckor är det ännu värre. Vid singelolyckor är det endast en av tre som använt säkerhetsbälte vid olyckan. Vägverkets statistik visar även att det är vi män som är sämst på att använda den billiga livförsäkringen. I singelolyckor var två av tre män och en av fyra kvinnor utan säkerhetsbälte.

- Bilbältet är den enskilt viktigaste delen av bilens skyddssystem. Bältet reducerar risken att dödas eller allvarligt skadas vid en kollision med ca 50 procent. Vid kollisioner i tätortstrafik, som oftast sker i relativt låga hastigheter, är skyddseffekten ännu större. Krockkuddar är ett bra komplement till bilbältet men kan aldrig ersätta detta, inte ens i låga hastigheter, säger trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

I allmänhet är de svenska bilisterna duktiga på att använda säkerhetsbälte. Bland förare och framsätespassagerare är bältesanvändningen 96 procent i personbilar. Baksätespassagerare använder bältet i 80 procents utsträckning. Förare av tunga lastbilar är fortsatt dåliga på att använda säkerhetsbälte. Användningen har ökat något de senaste åren men att det bara är 40 procent som är bältade är alltför dåligt. Bältesanvändningen bland taxiförare har ökat kraftigt de senaste åren och var i fjol godkända 92 procent. De senaste åren har bältesanvändningen ökat. Mycket tack vare att nästan alla nya bilar är utrustade med bältesvarnare. I fjol var 80 procent av alla nya personbilar som såldes i Sverige försedda med bältesvarnare.

– Att använda bilbälte är en enkel åtgärd som har god effekt på trafiksäkerheten. Bälten ska användas både i fram- och i baksätet. Barn äldre än 3 år och som är kortare än 135 cm måste alltid sitta i bilbarnstol. Yngre barn skall använda särskild säkerhetsanordning. Många nonchalerar vikten av att använda bälte i baksätet och upplever felaktigt baksätet som en trygg plats i bilen. Framsätesbälten är inte gjorda för att tåla belastning av en obältad baksätespassagerare, säger Mattias Andersson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Vid sidan av hastighet och nykterhet ska bältesanvändning vara ett prioriterat område för polisen. Under vecka åtta gör polisen en ökad satsning på att övervaka bältesanvändningen i hela landet. Den som inte kör med säkerhetsbälte kan numera få höga böter. Från och med den första oktober 2006 kostar det 1 500 kronor att inte använda säkerhetsbälte. Om du som förare inte har sett till att passagerare under 15 år använder bälte, eller bilbarnstol eller bälteskudde för mindre barn kan få böta 2 500 kronor.