Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Uppförslut, snö och tre likadana bilar – men tre olika typer av däck
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Två av tre vet inte vad som gäller kring mönsterdjup

Två av tre svenska bilförare vet inte vilket mönsterdjup som krävs för att köra lagligt. Det visar en ny undersökning som Norstat gjort på uppdrag av Continental. 

Strax över 1 000 svenskar har i en undersökning fått svara på vad lagen säger kring mönsterdjup, samt vilken typ av däck som får och ska användas under vilken period. Undersökningen har genomförts av Norstat på uppdrag av däcktillverkaren Continental. 

Resultatet är att endast 34 procent av svenskarna faktiskt vet vad som gäller när det kommer till däckens mönsterdjup på sommar- respektive vinterdäck: Vid sommarväglag ska det i Sverige vara minst 1,6 mm i däckets huvudmönster och vid vinterväglag under perioden 1 december–31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil.

– Det kan tyckas inte så noga, men marginalerna är så små och däck som är för utslitna är en direkt livsfara, säger Mattias Albrektsson, vd för Continental Däck Sverige.

Linus mäter mönsterdjup.Linus mäter mönsterdjup.Linus mäter mönsterdjup.
Linus mäter mönsterdjup. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

I undersökningen ställdes också frågan om vilken period man är skyldig att använda vinterdäck vid vinterväglag. Endast 32 procent visste det rätta svaret, som är 1 december till 31 mars. På frågan om vem som avgör om det råder vinterväglag visste 58 procent inte det rätta svaret.

– Det är alltid polisen där du bor som avgör om det råder vinterväglag. En oroväckande siffra här tycker jag var att 35 procent av de tillfrågade ansåg att det är de själva som avgör det. I åldern 66 plus trodde hela 42 procent det, säger Mattias Albrektsson.

Undersökningen har också kartlagt hur många som kan kontrollera skicket på sina däck. Här visade det sig att 28 procent inte vet eller är osäkra på hur de mäter mönsterdjup, bland kvinnor hela 40 procent.

Även när det kommer till däcktryck var osäkerheten större bland kvinnor. 24 procent av kvinnorna uppgav att de inte visste, eller var osäkra på, hur man kontrollerar däcktrycket. Samma siffra för män var 5 procent.