Två bakhjulsdrivna Toyota-sportbilar på gång

Tiden med tämligen trista bilar från japanska Toyota kan vara förbi. Nu ska nämligen GT 86 få sällskap av ytterligare två bakhjulsdrivna sportmodeller från märket. Är det MR2 och Supra som återvänder?

Toyota må vara ett märke som är bra på mycket, värdens största biltillverkare som man är. Men, handen på hjärtat, har nog Toyotaentusiasterna den senaste tiden lidit brist på riktigt spännande sportmodeller. Bilar som Auris och Avensis har ju inte direkt fått nackhåren att resa sig av spänning. Men det kan det nu bli ändring på, rapporterar australiska CarAdvice.

Toyota har redan nu lanserat sportbilen GT 86, som blivit hyllad bland annat av oss, och i en intervju till CarAdvice berättar modellens chefsingenjör Tatsuya Tada att Toyota är på väg att bredda sitt sportbilsprogram. ”Akio Toyoda (Toyotas vd, red anm) säger alltid till mig att Toyotas sportbilsfamilj ska bestå av tre bröder, där GT 86 är i mitten”, berättar Tada i intervjun.

Storebror i familjen kommer bli en slags andemässig efterträdare till Supra och Celica, även om den kanske inte får något av de namnen. GT 86-chefen Tada kommer att ansvara även för detta utvecklingsprojekt, medan den mindre modellen, som skulle kunna sägas vara en modern efterträdare till insomnade MR2, kreeras under annan ledning.

Båda bilarna kommer dock att bli bakhjulsdrivna. ”Det är Toyotas styrka”, säger Tada, ”en sportbil från Toyota måste vara bakhjulsdriven.” Dessutom antyder Tada att bägge projekten kommer att vara delade med andra tillverkare, ungefär som Toyota och Subaru delade på utvecklingsarbetet med GT 86/BRZ. För den större modellen heter samarbetspartnern inget mindre än tyska BMW.

Nu ligger förvisso båda modellerna relativt långt fram i tiden, och planer ändras ju ofta i bilvärlden. Men alldeles oavsett kan framtiden bli intressant för Toyotaentusiasterna.