Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Koenigsegg / Facebook

Två Koenigsegg Jesko leker utanför Ängelholm

Koenigseggs nya supersportbil Jesko visar upp sig – dubbelt. Två prototyper leker på gamla flygflottiljens start- och landningsbana.

Det är redan mer än två år sedan Koenigsegg presenterade Jesko på bilsalongen i Genève i mars 2019. Jesko, med samma namn som Christian von Koenigseggs far, är arvtagaren till högt ansedda Agera RS.

V8:an på 5,0 liter med twinturbo-teknik är i Jesko vässad på en rad punkter och ger ifrån sig 1 298 hästkrafter när tanken är fylld med bensin, och sanslösa 1 625 hästkrafter när valet faller på mackens E85-pistol.
Motorn samverkar med Koenigseggs nya växellåda LST – Light Speed Transmission, en låda som växlar hypersnabbt, vilket namnet vill poängtera.

Koenigsegg Jesko vid presentationen i Genève våren 2019.

Exakt hur snabb Jesko är har Koenigsegg ännu inte gått ut med officiellt, men att den är snabb råder det ingen tvekan om. Ännu snabbare är den i specialutförandet Jesko Absolut som presenterades våren 2020. Denna ”specialare” är i grunden en vanlig Jesko men har genomgått förändringar för aerodynamisk perfektion i jakten på toppfarter. Denna ”long tail-Jesko” ska vara god för över 500 km/h.

Vanliga Jesko, som kostar från strax under 30 miljoner kronor och upp till närmare 40 miljoner kronor, ska byggas i 125 exemplar. Alla är inte byggda ännu, däremot är samtliga sålda sedan lång tid tillbaka.

I filmen nedan är det vanliga Jesko vi får se och höra i två upplagor, båda i prototyp-utförande. De leker och gasar på Koenigseggs testbana, det vill säga nedlagda Skånska flygflottiljens (F10 Ängelholm) gamla start- och landningsbana.

https://www.facebook.com/217092285015368/videos/4229126553811901