Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071012-suv-krock-ej-bra
071012-suv-krock-ej-bra
071012-suv-krock-ej-bra
071012-suv-krock-ej-bra

Tveksam krocksäkerhet i flera suvar

Amerikanska Insurance Institute for Highway Safety har genomfört krocktester med ett antal suvar och kommit fram till att sidokrockskyddet i dessa i många fall är sämre än i vanliga bilar.

Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) i USA genomför flera olika sorters krocktester varje år. Nu har de testat krocksäkerheten (krock framifrån, från sidan och bakifrån) på ett antal populära suvar på amerikanska marknaden. Suvar som i USA räknas som mellanklass-suvar.

Slutsatserna som IIHS drar är att många av suvarna ligger efter vad gäller sidokrockskyddet jämfört med hos vanliga personbilar.

De två bilar som fick sämst betyg när det gäller sidokrockskyddet är Chevrolet Trailblazer och Jeep Grand Cherokee, trots att de har sidokrockkuddar. Krocksläden som används motsvarar en annan suv som kör in i bilen som testas.

Nissan Pathfinder och Xterra rankas som de bästa suvarna vid sidokrocktestet med betyget bra, men endast då de är utrustade med sidokrockkuddar. Toyota 4Runner får i så fall anses som den bästa vid sidokrockar, då den får betyget bra och är utrustad med sidokrockkuddar som standard.

Totalt sett kommer de farligaste suvarna från GM. Chevrolet Trailblazer, GMC Envoy, Isuzu Ascender och Saab 9-7X får följande mindre smickrande betygsättning:

Skydd vid krock framifrån: Acceptabel

Skydd vid krock från sidan: Marginell

Skydd vid krock bakifrån: Dålig

Läs mer om testet och se betygsättningen från IIHS genom att klicka på länkarna nedan.

Suvarna som testades:

Nissan Pathfinder, Nissan Xterra, Toyota 4Runner, Ford Explorer, Mercury Mountaineer, Jeep Grand Cherokee, Chevrolet Trailblazer, GMC Envoy, Isuzu Ascender och Saab 9-7X.

Läs om testet och betygsättningen (PDF)

Se filmen från IIHS om suvarnas krocksäkerhet