Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080714-tvr-återuppstår
080714-tvr-återuppstår
080714-tvr-återuppstår
080714-tvr-återuppstår

TVR reser sig från askan

Brittiska TVR är ett av de bilföretag som under en lång period har levt en högst osäker tillvaro. Presentationer av nya modeller har varvats med nedläggningsrykten. Nu verkar TVR göra ytterligare en comeback, efter att ha varit totalt uträknat.

        Turerna kring brittiska TVR har varit många. Olika ägare har avlöst varandra i nästan samma takt som nya nedläggningsrykten. Det som har gällt fram till nu är att TVR ägs av en ung ryss vid namn Nicolai Smolenski och att företaget har levt ett högst osäkert liv. Det senaste budet är dock att Smolenski har beslutat att göra en nysatsning och att produktionen ska ta fart på nytt mot slutet av året

Nysatsningen ska främst ske genom en ny årsmodell av Sagaris. 2008 års  TVR Sagaris  visades i samband med en liten och hemlighetsfull visning vid TVR:s lokaler i Lancashire i England. TVR:s vd David Oxley lät meddela att försäljningen av nya Sagaris startar tidigt nästa år.

Att kalla 2008 års Sagaris för ny är egentligen fel. Ändringarna begränsas till en ny uppsättning lättmetallfälgar, lätt uppgraderad fjädring och styrning, ny luftkonditionering, nya golvmattor och en ny mittkonsol. Den raka sexan på 4,0 liter är oförändrad och ger fortfarande 380 hästkrafter och 473 Nm.

Nikolai Smolenskis intention är att vidga distributionen av TVR:s bilar. Framförallt Europa och USA, men även resten av världen, ska få känna på de brittiska sportbilarna. Den preliminära prislappen för nya Sagaris lyder drygt 800 000 kronor. Bilen ska från och med nästa år vara tillgänglig både som vänster- och högerstyrd.

Provkörning